Avrupa Birliği (AB) üye devletleri, satış kuruluşları ve barınaklardaki kedi ve köpeklerin refahı için asgari standartları belirleyen yasa tasarısında uzlaşmaya vardı.
İlk olma özelliği taşıyan tasarı, hayvanlara temiz ve taze su, yeterli gıda ve uygun barınma koşulları sağlamayı şart koşuyor. Avrupa Komisyonu Aralık 2023'te, Avrupa genelinde hayvan yetiştiricileri, satış kuruluşları ve barınaklardaki kedi ve köpekler için ilk kez asgari standartlar önermişti. Komisyonun AB Konseyi'nde üye devletlerin bakanları tarafından onaylanan önerisi, tüm kedi ve köpeklerin satılmadan ya da bağışlanmadan önce mikroçip takılmasını ve ulusal bir veri tabanına kaydedilmesini gerektiriyor.
Tasarıyla Getirilecek Yenilikler
Tasarı, hayvan yetiştiricileri, satış yerleri ve barınaklar elinde tutulan kedi ve köpeklerin refahını iyileştirmeyi, aynı zamanda tüketicinin korunmasını geliştirmeyi, adil rekabeti sağlamayı ve yasadışı ticaretle mücadele etmeyi amaçlıyor. Tasarıda yer alan bazı önemli düzenlemeler şunlardır:
- Temiz su ve günlük gezinti: Hayvanlara temiz ve taze su, yeterli gıda ve uygun barınma koşulları sağlama zorunluluğu getirilecek. Tasarı, köpeklerin her gün açık bir alana erişimi olmasını ve her gün gezdirilmesini de zorunlu kılıyor.
- Ağrılı sakatlamalar yasak: Kulak kesme, kuyruk sokma veya pençelerin çıkarılması gibi acı verici sakatlamalar yasaklanacak.
- Melezlenme yasağı: Üye devletler ayrıca kedi ve köpeklerin kurt köpeği gibi vahşi türlerle melezlenmesinin yasaklanmasını ve "aşırı özelliklere" sahip hayvanların üreme dışında bırakılmasında ortaklaştı.
- Mikroçip ve kayıt zorunluluğu: Tüm kedi ve köpeklerin satılmadan ya da bağışlanmadan önce mikroçip takılması ve ulusal bir veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor.
Türkiye'de Sokak Hayvanları Tartışması Devam Ediyor
Türkiye'de ise son aylarda sokak hayvanlarının katledilmesini öngören bir yasa tasarısının TBMM önüne geleceği konuşuluyor. Henüz netleşmeyen tasarının özellikle sokak köpeklerinin toplatılması ve öldürülmesi uygulamasını içerdiği belirtiliyor.
Hayvan hakları savunucularının yanı sıra Türkiye Barolar Birliği'nin de "Sokak hayvanları 'uyutulma' adı altında öldürülecek" diyerek tepki gösterdiği öneriyle ilgili en güncel açıklama AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'ndan gelmişti.
Yenişehirlioğlu, Meclis'e gelmesi kanun teklifiyle ilgili yaptığı çalışmaları AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacağını belirterek, "Açıklamalarımı yapacağım, kanaatlerimi söyleyeceğim. Onun neticesinde Cumhurbaşkanımızdan sonra komisyona gelecek" demişti.
Yenişehirlioğlu teklifin ne zaman Meclis'e geleceği konusunda ise "Henüz belli değil. Yakın zamanda diyelim" ifadelerini kullanmıştı.