TÜRK HAVACILIĞININ EFSANESİ
İzmirli araştırmacı Bedri Cumhur Doğu, Türk havacılık tarihinin efsane ismi Şehit Hava Binbaşı Fazıl Bey ile ilgili çok önemli bilgilere, belgelere ve fotoğraflara ulaştı. Doğu, adı Karşıyaka'da bir caddeye verilen ve Karşıyakalılar tarafından, "Fazıl Bey Asfaltı" olarak bilinen yerin adını aldığı Şehit Tayyareci Fazıl Bey'in havacılığa dair isminin Bristol Uçuş Okulu'nda pilot adayı olarak geçtiğini ve oradan da eğitim için Fransa’ya gittiğini söyledi.
Belgelere ve gazete küpürlerine göre Fazıl Bey’in okuldan döner dönmez vatanı için savaştığını söyleyen Doğu, “Fazıl Bey, Balkan ve 1. Dünya Savaşı'nda büyük yararlılıklar göstermiş. 1.ve 2. İnönü, Kütahya- Eskişehir, Sakarya ve Büyük Taarruz Muharebeleri'nde de aktif rol almış. Hatta 1. Dünya Savaşı’nın son günlerinde, İstanbul semalarında saatlerce çarpışarak dakikada 5 bin mermi atan 10 İngiliz uçağını püskürtmeyi başarmış vekentin bombalanmasına engellemiş” dedi.
İzmir’i kurtardı İzmir’de şehit oldu
İşgal altındaki İzmir’e tayyaresi ile ilk inen kişinin Fazıl bey olduğunu dile getiren Doğu, “Fazıl Bey Kurtuluş Savaşı sonrası İzmir'de kurulan Tayyare Mektebi'ne müdür olarak atanmış. Birçok öğrenciye uçuş dersi veriyormuş. 27 Ocak 1923 tarihinde öğrencisi ile çıkmış olduğu bir eğitim uçuşunda kaza geçiriyor ve öğrencisi Emin Bey ile birlikte İzmir'de şehit oluyor” dedi.