Eğitimde senaryo gereği suya düşen bir kişi, kurtarılarak iple sudan çıkarıldı ve suyun karşısındaki kişilere de yardım ulaştırıldı. Botlarla da su üzerinde arama-kurtarma çalışmaları yapıldı.

Şimdiye kadar 140 personele eğitim verildiğini belirten AFAD Diyarbakır Dalış Ekibi Amiri Ömer Babrak, “Yaklaşık beş gündür personelimize burada eğitim veriyoruz. Daha önce teorik eğitimler verdik. Burada da pratik eğitimler veriyoruz. Diyarbakır genelinde eğitimlerimiz, geçen hafta başladı. Yaklaşık 10 günlük eğitim periyodumuz var. Farklı kursiyerlerimiz geldi. Geçen hafta gelen kursiyerlerimizi gönderdik. Bu hafta Sivas, Mardin ve Muş’tan gelen AFAD personellerimizi konuk ediyoruz” dedi.

‘TURUNCU ALARMLARA DİKKAT’

AFAD Ankara yüzme uzmanı Kubilay Kutay da vatandaşların dere kenarlarına ev yapmamaları gerektiğini belirterek, “Dere kenarlarına ev yapmamak gerekiyor. Meteoroloji'den AFAD’a gelen bilgiler oluyor. Turuncu alarm verir. Bu tür uyarılarda vatandaşların kesinlikle dikkatli olması gerekiyor. Sel taşkınlarında önemli olan kayıp vermemek. Sel durumlarında vatandaşların güvenli bölgelere gitmesi gerekiyor. Buradaki akış hızı, Munzur ve Karadeniz bölgesine oranla daha düşük.

Burada temel eğitim olduğu için önce arkadaşlarımızın yüzmelerine bakıyoruz. İlk etapta karşıya geçebilecek mi? Yüzmesi nasıl, onu değerlendiriyoruz. Ayrıca ekip içindeki uyumu bizim için önemli. Ekip içinde uyumlu olması ve birbirlerine yardımcı olmaları, bizim için vazgeçilmez kurallardan biridir” diye konuştu.

Kaynak: DHA