2 Aralık'tan beri devam eden iş bırakma eyleminde vatandaşlardan yoğun destek aldıklarını belirten Dr. Muhteber Çolak, "Eylemimize Anadolu'nun en ücra köşelerinden bile katılım var. Aile hekimlerinin yüzde 80-90’ı bu sürece dahil oldu. Yönetmelik yalnızca biz hekimleri değil, hastalarımızı da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle hastalarımızın desteğini arkamızda hissediyoruz" dedi.

"Bakan yardımcısı öfkeden böyle konuştu"

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci'nin, eylemin etkili olmadığını ve vatandaşların eksiklik hissetmediğini ifade etmesi üzerine Dr. Çolak "Bu açıklama, öfkeden yapılmış bir söylem. Aile hekimliği bebek aşılarından koruyucu sağlık hizmetlerine kadar pek çok kritik rol üstleniyor. Bakanlık bile bu eylemin etkisini fark etmiş durumda. Eğer gerçekten aile hekimliğinin etkisiz olduğunu düşünüyorsanız, niye bu sistemi devam ettiriyorsunuz? O zaman kapatın. Ama bunun söylenmesi bile yanlış” dedi.

"Reçetemize müdahale kabul edilemez" 

Dr. Çolak, yönetmelikteki ilaç kotalarına yönelik düzenlemelerin yalnızca maaş kesintisiyle ilgili olmadığını belirtere "Mesele maaş değil, reçetemize müdahale edilmesidir. Hekimler vicdanıyla yasa arasında bırakılıyor. Gereken ilacı yazamamak, hastalarımıza karşı sorumluluğumuzu engelliyor. Bu düzenlemelerle doktor ve hasta arasında gereksiz gerilim yaratılıyor" diye konuştu. 

"Hasta zorunlu gitmek istemiyor, suçlu biz oluyoruz"

Aile hekimine altı ay boyunca muayene olmayan hastalar nedeniyle maaş kesintisi yapılmasını da eleştiren Çolak, "Sağlıklı bir birey neden aile hekimine gitmek zorunda olsun? Türkiye'de kişi başına düşen yıllık muayene ortalaması 11,5. Bu, dünya ortalamasının üzerinde. Hastaya doktora gitme zorunluluğu getirilmeden hekimler cezalandırılamaz" dedi.

"Hastaları memnuniyetsizliğe yönlendiriyorlar"

Sağlık Bakanlığı'nın hasta memnuniyet anketlerinde hekimleri zorda bırakan sorular yönelttiğini iddia eden Çolak, şunları söyledi:
"Kapı açık mıydı, sedyeye oturttular mı, ASM temiz miydi gibi sorularla hasta memnuniyetsizliğini artırıyorlar. ASM’lerin fiziki koşulları uygun değilken, bu tür sorularla aile hekimlerini hedef gösteriyorlar. Bu sistemle sağlık hizmeti sürdürülemez."

"Eylem devam edebilir"

Son olarak Dr. Çolak, Sağlık Bakanlığı’nın taleplerini dikkate almaması durumunda eylemlerin devam edeceğini belirtti:
"Biz hekimlik yapmak, hastalarımıza bakmak istiyoruz. Bakanlık bizi bu tür eylemlere mecbur bırakmamalı. Çığlıklarımızın duyulmasını istiyoruz."

Hrant Dink katledilişinin 18. yılında vurulduğu yerde anılacak Hrant Dink katledilişinin 18. yılında vurulduğu yerde anılacak

Aile hekimleri, iş bırakma eylemlerini Bakanlığın düzenlemeleri geri çekmesi için sürdüreceklerini belirterek, vatandaşlardan destek bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi