Uzmanlar enflasyonu Merkez’den farklı gördü: Fark yine vatandaşı sarsar Uzmanlar enflasyonu Merkez’den farklı gördü: Fark yine vatandaşı sarsar

9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre;  Akdeniz’deki pamuk ülkelerini bir araya getiren, pamuk ve tekstil sektöründeki son gelişmelerin paylaşıldığı Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliği, Swissôtel Büyük Efes İzmir’de gerçekleştirildi. Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliği, Yunan Pamuk Birliği ile İspanya Ulusal Pamuk Merkezi ortaklığı ve İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapıldı. Akdeniz coğrafyasının pamuk sektöründeki öncü ülkelerinden Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Mısır’dan sektör temsilcilerini bir araya getiren etkinlikte, Dünya Pamuk Piyasasındaki son gelişmeler üretimden ticarete, pamuktan tekstil ve hazır giyime kadar tüm değer zinciri ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları ele alındı. 

Akdeniz Pamuk Yolu

‘PAMUK BİZDE ‘BEYAZ ALTIN’ OLARAK ADLANDIRILIR’

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, pamuğun Türkiye’de ‘beyaz altın’ olarak adlandırıldığını söylerken, “Türkiye dünyanın güçlü ekonomik bölgelerinden olan Avrupa’ya en yakın ve en büyük pamuk ve pamuklu sanayi sektörlerine sahip ülke konumunda. Avrupa ve yakın coğrafyasında, pamuk üretim, tüketim ve dış ticaretinde lider, dünyada ise en büyük 7’nci pamuk üreten ve 5’inci büyük pamuk tüketen ülkeyiz” ifadelerini kullandı. Kestelli, pamuğun temel ham madde olarak kullanıldığı tekstil ve konfeksiyonda Türkiye’nin ihracatının 33 milyar dolar seviyelerinde olduğunu da sözlerine ekledi. 

Akdeniz Pamuk Işınsu Kestelli

‘EGE’NİN PAMUĞU DÜNYADA AYRICALIKLI’

Ege Bölgesi’nde üretilen pamuğun verimli ve kaliteli olduğunu vurgulayan Kestelli, bu kalite nedeniyle dünyada ayrıcalıklı bir yere de sahip olduğunun altını çizdi. Kestelli, “Yüzde 100 Ege Pamuğundan Üretilmiştir’ ibaresi, nihai ürünlerde pazarlama stratejisi olarak kullanıldı” diye vurguladı. 

Akdeniz Pamuk Yolu Işınsu Kestelli

İKLİM YUNAN PAMUĞUNU VURDU! 

Yunan Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prodromos Ousoultzoglou ise “Pamuk yetiştiriciliği, köklü geleneğimiz, ülkelerimiz arasındaki coğrafi yakınlık, pamuk etrafındaki kültürel ve ticaret mirasımız ve pamuk endüstrisini karakterize eden sorumluluk, ülkelerimizin paydaşlığı ve tüm bu özellikler rekabet yaratmakta ve ortak bir geleceği teşvik etmektedir” diye konuştu. Ousoultzoglou, iklimin ülkesindeki pamuk rekoltesini etkilediğini ifade ederken, “Birçok sorunla karşılaştık. Ağustos sonunda şiddetli yağışlar oldu. Tüm bunlar hektarda azalma yaratsa da üretimin düşük olduğu bir yıl yaşandı, rekolte 230 bin ton pamuk olarak hesaplanıyor. Bunun ötesinde pamuk piyasasında fiyatlardaki düşüşe rağmen talep sorunları sektöre zarar vermekte. Pamuğun tanıtılmasına, reklamının yapılmasına ve doğal ürünlerin desteklenmesine ihtiyaç var” diye belirtti.

Akdeniz Pamuk Yolu Prodromos Ousoultzoglou

ROMERO’DAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU

İspanya Ulusal Pamuk Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Paula Romero ise İspanya’da 2023 yılının en büyük düşüş yaşadıkları yıl olduğu bilgisini verdi. Romero, susuzluğun İspanya pamuk üretimini olumsuz etkilediğini söylerken, “2024 yılında iyileşmenin olacağını tahmin ediyoruz ama önceki yıllara göre aşağıda kalacağız gibi görünüyor. İspanya’da sürdürülebilir üretim ihtiyacı var. Su rezervuarımızın kapasitesi sınırlı. Bu nedenle sulamaya ihtiyaç duyulan bölgelerde zorluklar yaşanıyor” dedi. 

Uçak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Onur Uçak ise sürdürülebilir ve yenilikçi uygulamalarla pamuk üretimini gelecekte daha sürdürülebilir ve dayanıklı hale getirebileceklerini söyledi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ