Geçtiğimiz hafta muhalefetin yoğun tepkileri üzerine torba kanun teklifinden çıkarılan ve kamuoyunda "etki ajanlığı" olarak bilinen düzenlemeyle ilgili görüşmeler yeniden başladı. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Genel Sekreterlik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya CHP, İYİ Parti, DEM Parti, MHP ve Gelecek-Saadet Grubu temsilcileri katıldı. Görüşmede, Adalet Bakan Yardımcısı ve bazı bürokratlar da yer aldı.

Zengin: "Sağlıklı bir değerlendirme yaptık"

Toplantı sonrasında açıklama yapan Özlem Zengin, görüşmenin sakin bir atmosferde geçtiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ne yapmak istediğimizi hem biz anlattık hem de bürokrasi tarafından gelen arkadaşlarımız açıklamalar yaptı. Diğer grup başkanvekilleri de kafalarına takılan noktaları ve itirazlarını dile getirdi. Çok sağlıklı bir ortamda karşılıklı değerlendirmelerde bulunduk. Şimdi üzerinde biraz daha çalışacağız ve yeniden bir araya gelmeyi planlıyoruz.”

Yeni düzenleme sinyali

Toplantının ardından, "Yeni bir düzenleme mi olacak yoksa eski madde üzerinden mi ilerleyeceksiniz?" sorusuna Zengin, “Bir çalışalım bakalım, şu an bu konuda çalışmalarımız sürüyor” yanıtını verdi. Zengin, yeni düzenlemenin detaylarının ilerleyen günlerde şekilleneceğini belirtti.

Özel’den Beşiktaş Belediyesi’ne ziyaret Özel’den Beşiktaş Belediyesi’ne ziyaret

Muhalefetin itirazları dikkate alınacak

Muhalefet partilerinin düzenlemeye dair eleştirilerini değerlendirdiklerini söyleyen Zengin, şu açıklamalarda bulundu:

“Arkadaşlarımızın itirazlarını dikkate alıyoruz. Onlar için de bizim yanıtlarımız faydalı oldu. Çok sakin bir şekilde, Genel Kurul’daki tartışmalardan uzak bir ortamda bu görüşmeleri yapıyoruz. Bu yöntemi ilk kez deniyoruz ve bence önemli bir adım. Çalışmalarımız tamamlanınca tekrar bir araya geleceğiz.”

Etki ajanlığı düzenlemesi neden geri çekilmişti?

Söz konusu düzenleme, basın meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere muhalefetin sert eleştirilerine neden olmuştu. Muhalefet, bu düzenlemenin basın özgürlüğünü tehdit ettiğini savunmuş, AKP ve MHP’nin bu adımını antidemokratik olarak nitelendirmişti. Ayrıca, Gürcistan’da çıkarılan benzer bir düzenlemeye “demokrasi tehdidi” diyen 10 AKP ve MHP milletvekilinin bu düzenlemeye imza atması tartışma yaratmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ