Belarus'ta idama mahkum edilen Alman vatandaşı Rico Krieger, devlet televizyonuna çıkarak gözyaşları içinde Almanya hükümetine yardım çağrısında bulundu. 30 yaşındaki Krieger, başbakan Olaf Scholz'a seslenerek, “Bay Scholz, lütfen, ben hala hayattayım... henüz çok geç değil” ifadelerini kullandı.

Krieger'in İddiaları

Belarus yetkilileri, Krieger'in geçen sonbaharda Ukrayna istihbaratı tarafından yönlendirilerek, bir demiryolu hattında terör saldırısı gerçekleştirmek amacıyla Belarus'a gittiğini öne sürdü. Krieger, yaptığı açıklamada, “Bu hayatımın en büyük hatasıydı. Hiç kuşkusuz suçumu kabul ediyorum” dedi.

Çalışma Geçmişi ve İddialar

Rico Krieger’in LinkedIn profilinde daha önce Alman Kızılhaçı'nda sağlık görevlisi ve Berlin'deki ABD Büyükelçiliği'nde güvenlik görevlisi olarak çalıştığı belirtiliyor. Alman Kızıl Haçı, Krieger'in bu kurumda çalıştığını doğrularken, eski bir meslektaşı, Cuma günü Tagesspiegel gazetesine Krieger'in Ukrayna için çalışmak üzere işe alındığını aktardı.

Krieger'in Motivasyonu

Krieger, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını haberlerden izledikten sonra Ukrayna için çalışmaya motive olduğunu belirtti. Ancak, Belarus'ta yerine getirmesi gereken bir görev olduğunu ifade ederek, bazı hassas yerlerin fotoğraflarını çektiği ve ardından bir tren yoluna patlayıcı dolu bir sırt çantası yerleştirdiği iddia edildi. Yaşanan patlamada ise kimsenin zarar görmediği öne sürüldü.

Belarus'ta İdam Cezası Uygulaması

Belarus, Avrupa'da idam cezasının uygulandığı tek ülke olarak biliniyor. İdam cezaları, başın arkasına sıkılan tek bir kurşunla infaz edilmekte ve cesetler gizlice isimsiz mezarlara gömülmektedir.

Fahrettin Altun'dan Filistin'e destek mesajı Fahrettin Altun'dan Filistin'e destek mesajı

Zamanın Aleyhine İşlediği Mesajı

Krieger, Almanya hükümetinin davasına müdahale için neden daha fazla çaba göstermediğini bilmediğini vurguladı ve “Zaman bana karşı. Her an cezamı infaz edebilirler. Her saniye yaptığım şeyden pişmanlık duyuyorum” şeklinde konuştu.

Almanya'nın Tepkisi

Alman Dışişleri Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada Krieger'e konsolosluk yardımı sağladıklarını ve onun adına Belarus makamlarıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarını bildirmişti. Almanya hükümet sözcüsü Christiane Hoffmann ise Scholz'un davadan haberdar olduğunu belirterek, “Tüm hükümet gibi o da bu olaylardan, özellikle de idam cezasıyla bağlantılı olarak endişe duyuyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: haber merkezi