Almanya'da aile birleşimi vizeleri, bu yıl içinde rekor bir seviyeye ulaşarak 125 bine yaklaştı. Almanya, geçen yıl aile birleşimi için 117 bin vize vermişti.
Verilerin Kaynağı: Dışişleri Bakanlığı Yanıtı
DW Türkçe'nin haberine göre, Almanya'nın verdiği aile birleşimi vizelerine dair bilgiler, Sol Partili milletvekili Clara Bünger'in Dışişleri Bakanlığına yönelttiği soru önergesine verilen yanıta dayanıyor. Bu verilere göre, 12 Aralık itibarıyla Almanya, aile birleşimi için 124 bin 625 vize verdi.
Sığınmacılara Verilen Vizeler
Dışişleri Bakanlığına göre, aile birleşimi için verilen vizelerin küçük bir bölümü, sığınmacı olarak tanınan kişilerin aile üyelerine ayrıldı. Bu kapsamda 10 bin 570 vize sığınmacılara verildi. İkincil korumadan yararlanan kişilerin 12 bin 67'si ve sığınma hakkına sahip kişilerin 254'ü de aile birleşiminden faydalandı.
Türkiye'den Gelenler İlk Sıradaki Yerini Koruyor
Almanya'da yaşayan ve sığınmacı olmayan kişilere "genel aile birleşimi" için verilen vize sayısı 101 bin 734 olarak açıklandı. Bu kategoride en fazla vize, 12 bin 536 ile Türkiye'den gelenlere verildi.
Uzun Bekleme Süreleri Eleştirisi
Alınan bilgilere göre, Bangladeş ve Pakistan gibi bazı ülkelerden gelen aile üyeleri, aile birleşimi vizesi için bir yıldan uzun süre beklemek zorunda kalabiliyor. Sol Partili milletvekili Clara Bünger, konuyla ilgili olarak, "Birçok sığınmacı aile yıllarca ayrı kalıyor ve vize için makul olmayan bekleme süreleri ekleniyor" şeklinde değerlendirmede bulundu. Bünger'e göre, özellikle çocuklar uzun süre ailelerinden ayrı ya da ebeveynsiz büyümek zorunda kalabiliyorlar.