Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı'nın, Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Alanı'ndaki kazı çalışmaları sürüyor. Yaklaşık olarak 2 senedir devam eden kazılarda Osmanlı'nın ilk dönemlerine ait hamam ortaya çıkarıldı. Hamamın ön tarafında da debbağhane (tabakhane) keşfedildi.
HAMAMIN DERİCİLERE AİT OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı Umut Alagöz, alanın Osmanlı döneminde de canlılığını koruduğunu söylerken, bölgede dericilik faliyetlerinin geliştiğini gördüklerini ifade etti. Alagöz hamamın dericilere ait olduğunu düşündüklerini ifade ederken, "O dönemde debbağhane hamamı olarak bilinen bir hamam yapısı. Milattan sonra 12'nci yüzyıla geldiğimizde Selçuklu'nun burada teşkilatlandığını, özellikle ahilerle kentte önemli bir sosyal yapı oluşturduğunu görüyoruz. İçerisinde bulunduğumuz hamam yapısının da yine ahilerde önemli bir iş kolu olan dericilikle uğraşan tüccarlara ait olduğunu ve bu dericilere ait debbağhane hamamı olduğunu arkeolojik kazı çalışmalar bize gösteriyor" ifadelerini kullandı.
HAMAM MİMARİSİ ROMA YAPILARINA BENZİYOR
Hamam mimarisinin Roma yapılarına benzediğini vurgulayan Alagöz, "Roma'dan Bizans'a, Bizans'tan ise Selçuklu ve Osmanlı'ya süregelen hamam mimarisinin olmazsa olmazı simetrik planlı odaların yerleşmesi, bu hamam yapısında da görülüyor. Soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve hamamın suyunu sağlayan sarnıç bölümleri birbirine simetrik bir şekilde dizilmiş vaziyette. Osmanlı dönemine ait çok önemli bir hamam yapısı, Ankara'nın kültür hayatına kazandırılacak" diye konuştu.