Gayrimenkul hukuku uzmanları ve sektör temsilcileri, bu alanda yatırım yapmayı düşünen vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

"Dolandırıcılık Olayları Artış Gösterdi"

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, konut erişiminin zorlaşmasıyla arsa ve tarla yatırımlarının arttığını belirtti. Özcan, yüksek meblağların konuşulduğu bu alanın dolandırıcıların da ilgisini çektiğine dikkat çekti. Özellikle kırsal bölgelerdeki tarlalara artan ilgi dolandırıcılık olaylarını da beraberinde getirdi.

Özcan, yatırımcıların satın almak istedikleri arazileri görmeden, yalnızca cazip fiyat algısıyla satın alımlar yaptığını ve bu durumun büyük maddi kayıplara yol açtığını söyledi. İmar durumunun belirsiz olduğu, "tiny house" gibi popüler konaklama ünitelerinin konulabileceği vaatleriyle satılan arazilerin yatırımcılar için ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti.

"Resmi Kurumlardan Bilgi Alınmalı"

İsmail Özcan, arsa ve tarla yatırımlarının daha fazla incelemeye tabi tutulması gerektiğini belirtti. Yatırımcıların, almayı düşündükleri araziyi dikkatlice incelemeleri, mimar, inşaat mühendisi, gayrimenkul danışmanı veya şehir plancısı gibi meslek mensuplarından ve resmi kurumlardan bilgi doğrulatmaları gerektiğini vurguladı. Özcan, arsanın tapu kayıt örneği veya takyidat belgesi istenerek doğruluğunun kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Arsa Üzerine Şerh Olup Olmadığı Kontrol Edilmeli"

GAPAS Başkanı, arsa üzerinde herhangi bir kamu kuruluşunun şerhinin olup olmadığının da önemli bir faktör olduğunu belirtti. Özcan, kadastro yola cephesi olmayan araziler için diğer parsellerden geçiş hakkı talep edilmesi gerektiğini ve arazi üzerinde devletin veya ilgili belediyenin öngördüğü bir proje çalışmasının olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi.

"Tarla Vasıflı Yerlerin Bölünmesi ve Yapılaşma Kuralları"

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, Kovid-19 sonrası kırsal alanlara olan talebin arttığını belirterek, emlak sitelerinde "konteyner koymaya uygun", "villa yapmaya uygun" gibi ifadelerle satılan arazilerin çoğaldığını söyledi. Yüksel, tarım alanlarının ve zeytinliklerin imara açılamadığını, tarlaların bölünmesinin veya parsellenmesinin sıkı kurallara tabi olduğunu belirtti.

"Bungalovlar Turizm Amaçlı Kullanılabilir"

Ali Yüksel, sit alanlarında yapılaşmanın yasak veya sınırlı olduğunu, 2B arazilerinde ise imar planı olması halinde yapılaşmanın mümkün olduğunu söyledi. Bungalovların turizm amaçlı ve ruhsata uygun kullanılabileceğini, konut olarak kullanılamayacağını vurguladı. Yüksel, "İleride imara açılacak" gibi ifadelerle satılan tarlaların imar planına bağlı olduğunu belirtti.

"Markalı Arsa Satışlarında Vaatlere Dikkat Edilmeli"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, arsa yatırımının konuttan daha zor ve karmaşık olduğunu belirtti. Akdoğan, şirketlerin "markalı arsa" adı altında parselasyon yaparak çeşitli vaatlerde bulunduklarını ve bu vaatlerin belediyeden doğrulatılması gerektiğini vurguladı. Akdoğan, arsa ve tarla alırken taşınmaz ticareti yetki belgesi olan emlakçılardan destek alınmasının önemine değindi.

"Maket Üzerinden Arsa veya Tarla Almayın"

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök, yüksek talep nedeniyle bazı fırsatçıların maket üzerinden satış yaptığını belirtti. Altınkök, yatırımcıların bu tür satışlara kanmamaları gerektiğini, maket üzerinden arsa veya tarla almamaları gerektiğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ