Utku ÇELİK- İlk toplantıda öne çıkan detaylar, Türkiye İstatistik Kurumu'nun geçinme endekslerinin değerlendirileceği ikinci toplantıda masaya yatırılacak. Bu süreçte, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanın ve toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesi hakkında önemli kararlar alınması bekleniyor.
Sosyal Diyalogun Önemi
İlk toplantıda vurgulanan sosyal diyalog, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan heyetlerin katılımıyla gerçekleşti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu sürecin enflasyona karşı hassasiyet göstereceğini belirterek, 2024 yılı asgari ücretinin ekonomiyi büyütecek ve çalışanların gelirlerini koruyacak bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
İkinci Toplantının Detayları
18 Aralık Pazartesi günü gerçekleşecek ikinci toplantıya, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan heyetler ev sahipliği yapacak. Bu toplantıda, enflasyon, alım gücü ve istihdam gibi ekonomik veriler masaya yatırılacak ve asgari ücret konusunda taraflar arasında pazarlık süreci başlayacak.
Asgari Ücrette Olası Senaryolar
Asgari ücrete yapılacak zam oranlarına bağlı olarak belirlenecek net ve brüt rakamlar aşağıdaki gibi olacak:
- Yüzde 35 zamda asgari ücret 15,392 lira
- Yüzde 40 zamda 15,962 lira
- Yüzde 45 zamda 16,532 lira
- Yüzde 50 zamda 17,103 lira
- Yüzde 55 zamda ise 17,673 lira
Mevcut Durum Ne?
1 Temmuz itibarıyla net 11,402 lira olarak belirlenen asgari ücretin yanı sıra, asgari ücret desteği 500 lira olarak açıklanmıştı.
Asgari Ücretin Zorlu Yolculuğu
DİSK-AR'ın araştırmasına göre, 2013-2023 döneminde Türkiye'de asgari ücretin Avro bazında yıllık ortalama değişimi yüzde 1,6 olarak gerçekleşti. Bu durum, Türkiye'nin AB ülkeleri arasında yıllık ortalama değişim açısından son sırada yer aldığını gösteriyor.