1. Bol Bol Sıvı Tüketin

Saat 11.00 ile 15.00 arasında güneşe çıkmamak, sıcaktan korunmanın en temel yollarından biri. Bu saatler arasında, aşırı rutubetli değilse soğuk ve sıcak sıvı içecekler tüketmek de vücudunuzu serin tutmada etkili olabilir. Sıcakta sürekli sıvı almadığınızda vücudunuz susuz kalmaya başlar. Hafif bir su kaybı bile yorgunluk ve halsizlik yaratabilir ve vücut su tasarrufu amacıyla terlemeyi durdurduğu için vücut ısısı hızla yükselir. Bu nedenle, sıvı alımını artırmak oldukça önemlidir.

2. Baharatlı Yiyeceklerden Uzak Durmayın

Alkollü içecekleri sınırlı tutmak, çilek, kavun, karpuz, salatalık gibi su içeriği yüksek yiyecekleri tüketmek sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için faydalıdır. Birçok kişi baharatlı yiyeceklerin rahatsızlık vereceğini düşünse de, bu yiyecekler terlemeye yol açarak serinlemenizi sağlar. Bu sayede, vücudunuzun doğal soğutma mekanizması olan terleme devreye girer ve serinlemiş olursunuz.

3. 1980’lerde Bedeviler Üzerinde Yapılan Araştırma

Giysilerin koyu ya da açık renk olması, 1980'lerde Bedevi aşiretleri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, sıcaktan korunmada büyük bir fark yaratmıyor. Ancak, rahat ve vücudu sıkmayan giysiler giymek, cildin etrafında hava dolaşımı sağlayarak rahatlama hissi yaratabilir. Bedeviler ve çöl gibi sıcak iklimlerde yaşayan insanlar, genellikle bol ve nefes alan kumaşlardan yapılmış giysiler tercih ederdi.

Afyonkarahisar'da 10 metre çapında 4 metre derinliğinde obruk oluştu Afyonkarahisar'da 10 metre çapında 4 metre derinliğinde obruk oluştu

4. Vantilatörün Önüne Islak Örtü

Vücudu serinletmenin en kolay yollarından biri de, suyun buharlaşması yoluyla oluşan serinlikten faydalanmaktır. Duş almak veya yüzmek hızla serinlemenizi sağlayabilir. Açık pencerelerin önüne ıslak çarşaf germek, geçmişte insanların deneyim yoluyla geliştirdiği etkili yöntemlerden biridir. Benzer şekilde, vantilatörün önüne buz dolu bir kap veya ıslak bir çarşaf koyarak da serinleme sağlayabilirsiniz.

5. Vantilatör Açıkken Camı Da Açın

Vantilatörlerin etkili olup olmadığı tartışmalı bir konu olsa da, genellikle 35 dereceye kadar faydalı oldukları düşünülüyor. Sıcaklık bu seviyenin üzerine çıktığında, vantilatörün sıcak havayı üflemesi su kaybını artırarak olumsuz etkiler yaratabilir. Ayrıca, vantilatörler enerjiyle çalıştığından kendileri de ısı üretir. Bu nedenle, vantilatör çalışırken hava akışını sağlamak için pencereyi açık bırakmak doğru bir tercih olabilir.

6. Sıcakta Uyumanın Yolları

Uyku için ideal oda sıcaklığının 19 ila 21 derece arasında olduğu belirtiliyor. Ancak bazı araştırmalar, cildimizin etrafındaki sıcaklığın 31-35 derece arasında olması gerektiğini gösteriyor. Uyku için yapılacak en önemli şey, kullanılan yatak, çarşaf, yorgan, pike ve gecelik-pijama ile ideal uyuma sıcaklığını sağlamaktır. Sıcaklık yükseldiğinde üzerinizdeki örtüyü atmak yerine, daha ince bir pikeyle uyumak daha iyi bir çözüm olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ