Merih Demiral'in bozkurt işaretiyle kutlaması ve UEFA'nın disiplin soruşturması, Türkiye'de ve Avrupa'da alevlenen tartışmayı beraberinde getirdi. Tartışmanın bir boyutunda ise Mustafa Kemal Atatürk'ün montajlanmış bir fotoğrafı kullanılarak, bozkurt işaretini yaptığı iddia edildi.

Ancak gerçekte Atatürk'ün bozkurt işareti yaptığına dair herhangi bir somut delil bulunmamaktadır. Fotoğrafın 14 Temmuz 1936 tarihinde Florya Köşkü inşaat alanında çekildiği ve Atatürk'ün inşaat sırasında eliyle direktifler verdiği bilinmektedir. Bozkurt işareti sanılan el hareketinin de bu direktiflerden biri olduğu anlaşılıyor.

Atatürk'ün Fotoğrafı Montajlanarak Bozkurt Işaretiyle Ilişkilendirildi!-1

Sosyal medyada paylaşılan montaj fotoğrafta ise Atatürk'ün parmaklarının bozkurt işaretindeki konumda olmadığı, elinin açık olduğu, işaret ve serçe parmakları yerine baş parmağının havada olduğu görülüyor. Bozkurt işaretinin sağ elle yapıldığı bilinmekle birlikte fotoğrafta Atatürk'ün sol elinin havada olduğu da dikkat çekiyor.

Ayrıca 1936 yılında günümüzdeki anlamıyla bir bozkurt işaretinin kullanıldığına dair bir emare de bulunmuyor.

AVUSTURYA'DA BOZKURT İŞARETİ YASAK, ALMANYA'DA İSE MERCEK ALTINDA

Avusturya 2019 yılında "aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadele" gerekçesiyle "Bozkurt" işaretinin kullanımını yasaklamıştı. Almanya'da ise gamalı haç, SS, "Heil Hitler" selamı gibi nasyonal sosyalist dönemin sembolleri, IŞİD sancağı ya da PKK bayrağının bulunduğu yasaklar listesinde yer alıyor.

Bozkurt işareti henüz bu listede bulunmasa da ülkücüler Almanya'da uzun zamandır mercek altında. Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı, 2022'deki "Türk aşırı sağı: Almanya'da Bozkurtlar" başlıklı raporda ülkede 12 binden fazla ülkücünün bulunduğunu belirterek "Aşırı sağ Almanya'da özgürlükçü demokratik anayasal düzene karşı en büyük tehditlerden biridir. Aşırı sağa özgü aşırı milliyetçilik ve bazı insanlara (ırkçılık ve antisemitizmi gibi) düşmanlık gösterilmesi, Türk aşırı sağının ‘Ülkücü’ hareketinin de ideolojisini oluşturur" ifadeleri kullanmıştı.

Editör: Utku Çelik