Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Osman Kavala'nın tutukluluğuyla ilgili olarak aldığı kararla Türkiye'deki insan hakları ihlallerini ve hukukun üstünlüğüne yönelik endişeleri dile getirdi. Karar, Osman Kavala'nın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yönelik yaptırımları içeriyor.
1 Ocak 2024'e Kadar Süre
AKPM'nin aldığı kararın ana unsurları şunlar:
Osman Kavala'nın Derhal Serbest Bırakılması: AKPM, Türkiye'ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uyması ve Osman Kavala'nın hukuka aykırı bir şekilde tutuklu kalmasına son vermesi çağrısında bulundu. Kavala'nın derhal serbest bırakılmaması halinde üye devletlere Türkiye'ye yaptırım uygulama çağrısı yapıldı.
AKPM, Osman Kavala'nın tutukluluğunun hukuka aykırı olduğunu ve gizli bir amaçla yani onu susturmaya yönelik olduğunu vurguladı. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Kavala aleyhindeki suçlamaları destekleyecek makul bir şüphenin mevcut olmadığı sonucuna vardığına dikkat çekti. AKPM, üye devletlere, Türkiye'nin Osman Kavala'yı serbest bırakmaması durumunda, özgürlüklerin hukuka aykırı ve keyfi olarak yoksun bırakılmasından sorumlu olan savcılar ve hakimler dahil yetkililere yönelik hedefli yaptırımlar uygulama çağrısı yaptı. AKPM, Türk delegasyonunu, Osman Kavala'nın 1 Ocak 2024'e kadar hapishaneden serbest bırakılmaması durumunda 2024 yılının ilk kısmi oturumunda akreditasyonunun reddedilebileceği konusunda uyardı.AKPM, Kavala kararının infazının sağlanması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin korunması ve Avrupa Konseyi'nin güvenilirliğinin sağlanması için Türkiye ile yakın işbirliği içinde çalışmaya hazır olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan Tepki
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise AKPM'nin aldığı kararı eleştirerek, adli süreçleri siyasi amaçlar için kullandığı görüşünü dile getirdi ve diyalog kanallarının kapanmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.