Brezilya, Elon Musk'ı suçladı Brezilya, Elon Musk'ı suçladı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, aylardır süren tartışmaların ardından "Doğayı Onarma Yasası" üzerinde nihayet anlaşmaya vardı. AB çevre bakanları, Lüksemburg'da gerçekleşen toplantıda bir araya gelerek, 27-28 Haziran'da yapılacak AB zirvesi öncesinde önemli bir adım attı. Toplantı sonrası AB Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, bakanların AB Komisyonu tarafından teklif edilen yasa üzerinde mutabık kaldığı bildirildi.

Yasanın Amaçları ve Hedefleri

2030 yılına kadar AB topraklarındaki tarım arazilerinin %10'unda biyoçeşitliliğin desteklenmesini hedefleyen yasa, bu amaçla bitki örtüsü oluşturulmasını ve ekilebilir arazilerin bir kısmının orman, bahçe ve sulak alana dönüştürülmesini öngörüyor. Ancak, yasa üye ülkeler arasında muhalefetle karşılaştı.

Muhalefet ve Destek

Yasanın uygulanması halinde tarımsal üretimin düşeceği, gıda fiyatlarının artacağı ve çiftçilerin geçim sıkıntısı çekeceği iddia edildi. Özellikle savaş dönemlerinde küresel gıda arzında sorunlar çıkacağı savunuldu. Avusturya ve Slovakya başta olmak üzere bazı ülkelerde yasa sert tartışmalara neden oldu. Öte yandan, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, bilim insanları ve yenilenebilir enerji endüstrisi gibi bazı kesimler yasa teklifine destek verdi.

Yasanın Kabul Süreci ve Uygulama

AB'nin "Yeşil Anlaşma"sının bir parçası olarak Haziran 2022'de teklif edilen yasa, Şubat 2024'te Avrupa Parlamentosu'nda onaylanmıştı. Yasa, AB'nin Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra tüm üye ülkelerde yürürlüğe girecek.

Editör: Utku Çelik