Pandemi döneminin ardından yaralarını sarmaya çabalayan birçok sektörde işten çıkarmalar artıyor. Teknoloji, telekomünikasyon ve finans alanlarında faaliyet gösteren büyük şirketler, maliyetleri düşürmek ve karlılıklarını korumak için binlerce çalışanını işsiz bırakıyor. Kapitalizmin yapısal krizi derinleşirken, emekçiler haklarını savunmak ve işten çıkarmalara karşı mücadele etmek için grev ve eylem yollarını seçiyor.
Telefonica 5 bin çalışanını işten çıkaracak
İspanya’nın çok uluslu telekomünikasyon şirketi Telefonica, 2026 yılına kadar 5 bin 124 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Şirket, zarar etmeye başlayan şirketlerin yasal olarak işçi çıkartmasına imkan tanıyan “ERE” mevzuatını kullanarak, işten çıkarmaları gerekçelendirdi. İşten çıkarma kararı, sendikalar ve kamuoyu tarafından büyük tepkiyle karşılandı.
Telefonica ile sendikalar arasında başlayan müzakerelerde, şirketin bünyesindeki Telefonica Moviles, Telefonica Soluciones ve Telefonica Espana şirketlerinden 5 bin 124 kişinin işten çıkarılmasının planlandığı ortaya çıktı. İşten çıkarmaların, şirkette 15 yıldan fazla çalışan ve 1968 öncesi doğanları kapsayacağı belirtildi.
İspanya İşveren Örgütleri Konfederasyonu Başkanı Antonio Garamendi, işten çıkarma kararını savunarak, “Şirketlerin önlerini görüp yollarına devam edebilmeleri için bu tip şeyler oluyor” dedi. Avrupa’nın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olan Telefonica, 2011 yılında da 6 bine yakın çalışanını işten çıkarmıştı.
Spotify 1500 kişiyi işten çıkaracak
Merkezi İsveç’te bulunan müzik veri akışı ve podcast servisi Spotify, artan maliyetler nedeniyle bir yılda üçüncü kez işçi çıkarmaya hazırlandığını açıkladı. Spotify’ın kurucu ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Daniel Ek, çalışanlara gönderdiği mesajda, çalışanların yaklaşık yüzde 17’si ile yollarını ayıracaklarını bildirdi.
Ek, işten çıkarmaların, şirketin operasyonel modelini ve yapısını geliştirme stratejileri kapsamında gerçekleştirilen bir hamle olduğunu söyledi. Ek, “Size doğrudan duyurmak istediğim önemli bir haberim var. Bu haftadan itibaren yaklaşık beş hafta boyunca, şirket içinde bazı operasyonlarda küçülmeye gideceğiz ve bu durumdan yaklaşık 1500 çalışan etkilenecek. Perakende ve tüketici hizmetleri uzmanları bu değişiklikten etkilenmeyecek. Bu sürecin tamamlanmasının ardından, yakın gelecekte büyük çaplı işten çıkarma planı öngörmüyoruz” ifadelerini kullandı.
Spotify, 2023 yılının ilk üç çeyreğinde kâra geçmiş ve kullanıcı sayısını 601 milyona yükseltmişti. Ancak şirket, rekabetçi bir pazarda daha fazla verimlilik ve çeviklik sağlama isteğiyle iş gücünü azaltma kararı aldı.
Belçika’da demir yolu çalışanları grevde
Belçika’da hükümetin bütçede kesinti öngören reform paketine tepki gösteren demir yolu çalışanları, 48 saatlik greve gitti. Grev nedeniyle ülkede her 4 trenden sadece biri çalıştı. Özellikle Valonya bölgesinde bulunan Namur, Brabant Valon ve Lüksemburg kentlerinde personel eksikliği sebebiyle seferler tamamen durdu.
Demir yolu çalışanları, hükümetin demiryolları için ayrılması planlanan bütçenin yetersiz olduğunu, altyapının iyileştirilmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve personel eksikliğinin giderilmesi gerektiğini savunuyor. Demir yolu sendikaları, 5 Ekim’de de 24 saatliğine iş bırakmıştı.
Yunanistan’da taksiciler vergi yasasına karşı grevde
Yunanistan’da hükümetin serbest meslek sahiplerine yönelik hazırladığı yeni vergi yasa tasarısına tepki gösteren taksiciler, 48 saatlik greve çıktı. Başkent Atina’nın da içinde bulunduğu Attiki Bölgesi dışındaki bölgelerde hizmet veren taksiciler, dün sabah saatlerinden itibaren iş bıraktı. Grev bugün de devam edecek.
Taksiciler, hükümetin yeni vergi yasasıyla, serbest meslek sahiplerinin gelirlerini düşüreceğini, vergi yükünü artıracağını ve çok uluslu şirketlere avantaj sağlayacağını iddia ediyor. Taksiciler, hükümetten vergi yasasını geri çekmesini ve sektörlerine destek vermesini talep ediyor.