9 Eylül Gazetesi'nden Utku Çelik'in haberine göre, İstanbul Barosu, geçtiğimiz günlerde İstanbul Adliyesi önünde 2025 yılı CMK ücret tarifesinin artırılması talebiyle bir eylem düzenlemişti. Bu eylemin ardından İzmir Barosu da aynı konu için İzmir Adliyesi C Blok önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İzmir Baro Başkanı Av. Sefa Yılmaz okudu.

İzmir Baro Başkanı Av. Sefa Yılmazİzmir Baro Başkanı Av. Sefa Yılmaz

Yeni düzenlemeler avukatların sorunlarını çözmedi

Sefa Yılmaz, “Geçtiğimiz günlerde 9.Yargı paketi ile Türkiye Barolar Birliğine, TBB ve Baroların adli yardım hizmetlerinde yetersiz kalan ödeneğin tamamlanması ve birikmiş ücretlerin ödenmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ek ödenek çıkarılması yasalaşmıştır. 03.10.2024 tarihinde Avukatlık Asgari Ücret tarifesi yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Her ne kadar bu tarifede birçok alanda iyileştirmeler yapılmış ise de bu iyileştirmeler ve TBB’ye verilen ek ödenek meslektaşlarımızın sorunlarını çözmeye yetmemektedir.” dedi.

"Avukatlar yoksullaşıyor"

Avukatların ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiğini belirten Yılmaz, “Avukatların iş alanlarının ve meslek tekelinin daraltılması, çok sayıda fakülte açılarak adeta bir mezunlar ordusu yaratılması gibi sorunlar, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılarla birleştiğinde avukatların yoksullaşması kaçınılmaz hale gelmektedir Ofisinin giderini karşılayamayan, sigorta primlerini yatıramayan, gündelik ihtiyaçlarını dahi karşılayabilecek gelir elde edemeyen meslektaşlarımız ofislerini kapatmakta, işçileşmekte veya mesleği terk etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Avukatlar seslerini duyurmak için imza kampanyası başlattı

İzmir Barosu, çözüm için meclisteki hukukçu milletvekillerine bir açık mektup gönderdiğini söyleyen Yılmaz “Ardından da imza kampanyası başlatmış, kampanyaya neredeyse tüm barolardan büyük destek gelmiş, diğer barolar da imza kampanyasına başlamışlardır.” Şeklinde konuştu.

"Genç avukatların emeğinin karşılığı verilmiyor"

Özellikle genç avukatların, düşük CMK ücretleri nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Yılmaz, “Sayılı şartlar altında geçimini, ofis kirasını, vergi yükünü, sigorta primini ve benzeri giderlerini düşük miktarda kalan ve makul bir sürede ödenmeyen CMK ücretlerinden sağlamaya çalışmaktadır.Duruşmalar ve soruşturma evresindeki çalışmalar için avukatın harcadığı emek ve yaptığı masraf; uzun süren yargılamalar neticesinde alınan CMK ücretinden fazla bir tutara dahi tekabül etmekte, bu durum da avukatlar olarak verdiğimiz kamu hizmetinin bir angaryaya dönüşmesine, sarf edilen emek ve mesleki sorumluluğun karşılığının alınamamasına sebebiyet vermektedir.” ifadelerini kullandı.

"Savunma hakkı engelleniyor"

Yılmaz, CMK ücret tarifesinin, yapılan işin niteliğine ve harcanan zamana göre yeniden düzenlenmesini talep ederek " Bu durum, hem avukatların yaşam koşullarını olumsuz etkilemekte hem de yargıdaki savunma hakkının etkin bir şekilde kullanılmasını engellemektedir." şeklinde konuştu.

"Avukatlık bir kamu hizmetidir"

Avukatlık mesleğinin sadece bir maddi gelir kaynağı olmadığını belirten Yılmaz "Avukatlık mesleği aynı zamanda toplumun adalete erişimini sağlayan önemli bir kamu hizmetidir. Ancak, mevcut koşullarda bu hizmeti layıkıyla yerine getirmek mümkün olmamaktadır." diye konuştu.

İzmir Barosu'ndan 4 acil talep

Açıklamayı avukatların taleplerini dile getirerek bitiren Yılmaz şu şekilde konuştu:

Otomobilin çarptığı motosikletin çocuk sürücüsü yaralandı Otomobilin çarptığı motosikletin çocuk sürücüsü yaralandı

"Aşağıdaki taleplerimizin ivedilikle görüşülüp kabul edilmesi gerekmektedir.
 
CMK Ücret Tarifesinin Güncellenmesi: CMK ücret tarifesi, avukatların yaptığı işin niteliği, harcadığı zaman ve karşıladığı sorumluluklar göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmeli ve avukatlık asgari ücret tarifesi ile uyumlu hale getirilmelidir.
 
Ödemelerin Zamanında Yapılması: Avukatlara ödenmesi gereken ücretler, hizmetin tamamlanmasının ardından en geç 1 ay içerisinde ve eksiksiz olarak yapılmalıdır.
 
KDV Oranlarının Düşürülmesi: CMK ücretleri üzerinden alınan KDV oranının yapılan hizmetin kamu hizmeti olması nedeniyle %1’e düşürülerek, avukatların mali yükü hafifletilmelidir.
 
Avukatlık Mesleğinin  İtibarının Artırılması: Avukatlık mesleğinin toplumdaki yeri ve önemi yeniden tesis edilmeli, avukatlara yönelik ekonomik ve fiziki şiddetin son bulması için gerekli yasal ve idari çalışmalar yerine getirilmeli, bünyesinde en az 20 profesör barındırmayan hukuk fakülteleri kapatılmalı, mesleğin itibarı yükseltilmelidir.
 
Bu sorunların çözümü, sadece avukatların değil, tüm toplumun yararına olacaktır. Çünkü adil bir yargılamanın gerçekleşmesi, savunmanın etkin bir şekilde yapılabilmesine bağlıdır."

Kaynak: HABER MERKEZİ