Avusturya'da 29 Eylül'de yapılan genel seçimlerde birinci parti olarak çıkan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ), hükümet kurma çabalarında başarısız oldu. Diğer partilerin FPÖ ile koalisyon kurmayı reddetmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, hükümet kurma görevini merkez sağ Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı ve Başbakan Karl Nehammer’e verdi.
"SİYASİ ÇIKMAZ"
Seçimlerin üzerinden üç hafta geçmesine rağmen hükümet kurulamaması, ülkede siyasi bir krize neden oldu. Cumhurbaşkanı Van der Bellen, yaşanan durumu “siyasi bir çıkmaz” olarak nitelendirdi. Dün üç büyük partinin temsilcileriyle görüşen Van der Bellen, koalisyon görüşmelerinin başlatılması için yetkiyi Nehammer’e verdi.
FPÖ NEDEN DIŞLANDI?
Van der Bellen, diğer partilerin FPÖ ve lideri Herbert Kickl ile koalisyon kurmak istememesinin nedenlerini şöyle sıraladı:
- Liberal demokrasiye yönelik kaygılar
- Yetersiz Avrupa Birliği (AB) yanlısı tutum
- Ekonomik istikrara zarar verebileceği endişesi
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlık ve bu nedenle güvenlik alanında istihbarat paylaşımında yaşanabilecek sorunlar
- Aşırı sağcıların ayrıştırıcı ve ötekileştirici dili
- Irkçı ve aşırı sağcı oluşumlarla arasına mesafe koymaması
NEHAMMER GÖREVE ÇAĞRILDI
Cumhurbaşkanı Van der Bellen, hükümet kurma görevini ÖVP lideri Nehammer'e verdiğini ve kendisinden Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile koalisyon görüşmelerine başlamasını istediğini açıkladı. İstikrarlı bir hükümet için üçüncü bir partiye ihtiyaç duyulması halinde de Nehammer'in kendisini bilgilendirmesini talep etti.
CİDDİ SINAMALAR
Van der Bellen, ülkenin ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğunu belirterek, tarafların sorumluluk bilinciyle hareket ederek bir an önce hükümet kurması gerektiğini vurguladı.