Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde ikinci etap restorasyon çalışmaları kapsamında 2. Bayezid Minaresi'nin şerefe petek kısmı sökülerek onarıma başlandı. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Güleç, minarede zıvana yerine içten ve dıştan kenet kullanılarak yapılan farklı bir teknik tespit ettiklerini belirtti. Bu teknik doğrultusunda minarenin söküm işlemi tamamlanarak mevcut hali korunup üzerine ilave yapılacak.
Cephelerde kapsamlı analizler
Restorasyon sırasında dış cephelerde kullanılan malzemelerin özellikleri ve problemleri detaylı analizlerle incelendi. Harç ve taşlardaki kir analizleri sonucu cephe temizliği için düşük basınçlı kumlama yöntemi tercih edildi. Böylelikle hem tarihi doku korunacak hem de yapının dayanıklılığı artırılacak.
Tarihi yapıdaki dönem analizi
Ayasofya’nın kuzeydoğu bölümünde yapılan dönem analizleriyle yapıdaki tarihsel katmanlar belirleniyor. Doç. Dr. Güleç, bu çalışmanın Ayasofya’da daha önce yapılmamış önemli bir araştırma olduğunu vurguladı.
Tarihi dokuyu koruma odaklı müdahaleler
Restorasyon ekibi, tarihi yapının zarar görmemesi için sorunlu malzemeleri minimum müdahaleyle uzaklaştırıyor. Özellikle iklim koşullarının etkilerine karşı yapının üst kısmı nitelikli dönem sıvasıyla korunacak. Bu işlemle binanın nefes alabilirliği sağlanarak uzun vadede iç yapının rahatlaması hedefleniyor.