Trakya'da üreticilerin 'sarı gelin' olarak adlandırdığı ayçiçeği, tarlaları sarıya boyarken, sıcaklık stresini şimdilik yenmiş durumda. Ancak bazı tarlalarda görülen çekirge istilası, çiftçileri endişelendiriyor.

Kış Sıcaklıkları Zararlıların Artmasına Neden Oldu

Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, artan kış sıcaklıklarının, bitki zararlısı olarak bilinen çayır tırtılı ve çekirgelerin larvalarının hayatta kalmasına neden olduğunu belirtti. Kaya, "Çekirgeler de çayır tırtılları gibi bir epidemi zararı yapıyor. Kış aylarında orman ve çalılık alanlarda barınıp yazın yeşil bitkilere saldırıyorlar," dedi.

Çiftçilere Sıklıkla Kontrol Tavsiyesi

Çiftçilerin, tarlalarındaki zarar oranını düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Kaya, "Önemli olan zarar miktarının oranı. Tarladaki popülasyon ne kadar? Bu durum ilaçlama gerektirir mi? Ekonomik zarar eşiğini dikkate almalılar. Çekirge çok hızlı şekilde yeşil yaprakları yok eden bir zararlı," diye konuştu.

Ayçiçeği İçin Serin Hava Şart

Prof. Dr. Yalçın Kaya, bölgenin önemli tarımsal ürünlerinden ayçiçeğinin süt olum devresine yağış ve serin hava ihtiyacı olduğunu söyledi. Kaya, "Bayram öncesi yağışlar, çiçeklenme dönemindeki stresi azalttı. Temmuz ortasına kadar yağışlı ve serin havanın devam etmesi ayçiçeği için yüksek verim sağlar. Aksi takdirde aşırı sıcaklar yağ oranını düşürüp verim kaybına neden olur," dedi.

Çekirge Popülasyonu Artışta

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bu yıl çekirge popülasyonunun önceki yıllara göre arttığını belirtti. Arabacı, "Şu ana kadar ürüne zarar verecek düzeyde bir artış yok. Gerekirse ilaçlama yapılabilir. Ancak mecbur kalmadıkça ilaçlamayı doğru bulmuyoruz çünkü faydalı böcekler de zarar görüyor," ifadelerini kullandı.

Cübbeli Ahmet Hoca'ya yumruklu saldırı Cübbeli Ahmet Hoca'ya yumruklu saldırı

Çiftçiler Çekirgelerden Şikayetçi

Edirne’nin Büyükdöllük köyünde ayçiçeği üreticiliği yapan Hüseyin Özgen, çekirge kaynaklı zararların olduğunu belirtti. Özgen, "Çekirgeler yaprakları yiyor. Traktör ile ilaçlama şansımız yok. Havadan ilaçlama daha mantıklı. Ayçiçeği ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyoruz. Devamlı takip ederek ilaçlama yapılmalı," dedi.

Çözüm Arayışı Sürüyor

Üretici Mücahit Candar da, "Buğdayların biçilmesiyle çekirgeler gölge arıyor. Ayçiçeklerinin yapraklarını yiyerek besleniyorlar. Verim kaybı yaşayacağız. Bir an önce çözüm bulunması lazım," şeklinde konuştu.

Çekirge istilası Trakya'daki çiftçilerin başlıca endişesi haline gelirken, uzmanlar ve çiftçiler, düzenli kontrol ve ekonomik zarar eşiğinin dikkate alınarak önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

Editör: Kazim Bozkurt