EÜ Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı tarafından 8 yıldır Azerbaycan'da ileri düzey ağrı tedavileri eğitim, kurs ve uygulamaları sürdürülüyor. Bu kapsamda ilk kez, kanser ağrılarında, bilgisayarlı tomografi görüntüleme eşliğinde özel bir iğne kullanılarak omuriliğin ağrıyı taşıyan sinir liflerinin olduğu özelleşmiş bölgesinin, radyofrekans termokoagülasyon (RFT) ile yakılması sonucunda ağrının ortadan kaldırılması işlemi olarak tanımlanan 'kordotomi' tedavisi uygulandı. Uygulama, Algoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Can Eyigör tarafından gerçekleştirildi. Uygulamanın Azerbaycan basınında da geniş yer aldığı belirtildi.

Yapılacak ikinci taş ocağına da vatandaş tepkili Yapılacak ikinci taş ocağına da vatandaş tepkili

Prof. Dr. Can Eyigör ve ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Ege Üniversitesi olarak 'Tek millet iki devlet' şiarıyla kardeş ülkemiz Azerbaycan ile bilimsel birikimimizi ve deneyimimizi paylaşmaya devam ediyoruz. Algoloji Bilim Dalı öğretim üyemiz Prof. Dr. Can Eyigör, Azerbaycan'da ilk kez 'kordotomi' tedavisini uygulayan hekim oldu. Bilim dalımız, halihazırda uzun yıllardır Azerbaycan'da bu alana yönelik çalışmalar sürdürüyor" dedi.

'EÜ, KORDOTOMİ TEDAVİSİNDE EN DENEYİMLİ MERKEZ'

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı'nın, kordotomi tedavisinde Türkiye'nin en deneyimli merkezi olma özelliğini taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Can Eyigör, “Kanser hastalarında özellikle hastalığın ileri dönemlerinde ortaya çıkan şiddetli tek taraflı ağrılar, hastaların yaşam kalitelerini çok kötü etkilemektedir. Bu hastalar ağrı tedavisi olarak yüksek doz opioid (morfin ve benzeri) analjezikler kullanmaktadır. Ancak hastaların büyük bir çoğunluğunda bu ilaçlar bile ağrıyı kesmekte yeterli olmamaktadır. Algoloji-ağrı alanı bu hastalarda uygun sinir blokları ve omurilik çevresine yerleştirilen özel kateterler ile ağrı ortadan büyük oranda kaldırılmaktadır. Yine de özellikle yaygın metastazlara sahip hastalarda bu tür ileri ağrı tedavi yöntemleri de yetersiz kalabilmektedir. İşte bu noktada, algojoji-ağrı tedavilerinin en üst düzey uygulaması olan kordotomi tercih edilmektedir. Üniversitemiz bu konuda oldukça deneyimli. Prof. Dr. İbrahim Yegül tarafından başlatılan bu özellikli ve zor tedavi, Prof. Dr. Meltem Uyar başkanlığında şahsım tarafından devam ettiriliyor" dedi.

Azerbaycan'da gerçekleştirdikleri uygulama ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Eyigör, “Azerbaycan'da ilk olarak kordotomi uygulanan hastanın, yumurtalık kanserine bağlı yaygın metastazları olan, hem güçlü analjezik ilaç hem de ileri düzey ağrı tedavisi uygulamalarına yanıt vermeyen çok şiddetli ağrıları vardı. Kordotomi uygulaması sonrası hastanın ağrıları tamamen geçip ağrı kesici ilaç ihtiyacı tümüyle ortadan kalkmıştır. Türkiye'de ve dünyada sınırlı merkezde yapılabilen bu ağrı tedavisi için deneyim, teknoloji, radyoloji ünitesi desteği gerekmektedir" diye konuştu.(DHA)

Kaynak: DHA