Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2025 yılı bütçesini sunarak tarım sektörüne dair yeni planları aktardı. Yumaklı, et ithalatının 2027 yılına kadar sona ereceğini açıklarken, Türkiye’nin bitkisel ve hayvansal üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

"İklim değişikliği tarımı ciddi ölçüde etkiliyor"

Sunumunda iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine değinen Bakan Yumaklı, son 50 yılda doğal afetlerin beş kat arttığını ve bu afetlerin yıllık yaklaşık 250 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açtığını söyledi. Yumaklı, bu ekonomik kaybın yüzde 50’sinin tarım sektöründen kaynaklandığını belirterek, alınacak önlemlerin önemine dikkat çekti.

"Hububat üretim hedefi 39,5 milyon tona çıkacak"

Bitkisel üretimdeki hedefleri açıklayan Yumaklı, 2025-2027 döneminde hububat üretimini 39,5 milyon tona, baklagil üretimini 1,4 milyon tona ve yağlı tohumlu bitkiler üretimini ise 5,6 milyon tona çıkarmayı planladıklarını belirtti. Bu hedeflerle Türkiye’nin gıda güvenliğini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Hayvancılıkta destekleme modeli değişiyor

Hayvancılık sektöründe yeni destekleme modeliyle üretimi teşvik edeceklerini söyleyen Bakan Yumaklı, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla birlikte arıcılık ve ipek böcekçiliği için de temel destekler sunacaklarını belirtti. Ayrıca, aile işletmelerine, genç ve kadın yetiştiricilere, birinci derece tarımsal birlik üyelerine ek destekler sağlanacağını ifade etti.

Dolar/TL güne nasıl başladı? 26 Kasım 2024 güncel dolar kuru Dolar/TL güne nasıl başladı? 26 Kasım 2024 güncel dolar kuru

“Et ithalatını ülke gündeminden çıkaracağız”

Yumaklı, üç yıllık planlama dönemi sonunda büyükbaş hayvan varlığını 16,6 milyondan 17,7 milyona, küçükbaş hayvan varlığını ise 52,4 milyondan 61,1 milyona çıkaracaklarını belirterek, 2027 yılına kadar et ithalatının tamamen sonlandırılacağını vurguladı. Bu hedef doğrultusunda yerel üretimi artırmayı ve dışa bağımlılığı azaltmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Tarım arazileri üretime kazandırılacak

Türkiye’de işlenmeyen tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılması için çalışmalara başladıklarını aktaran Yumaklı, 2025 yılına kadar bu alanların tespit edilerek kiralama sürecinin başlayacağını açıkladı. Bu adımın tarımsal üretimi artırma hedeflerine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Gıda denetimleri elektronik ortamda anlık takip edilecek

Bakan Yumaklı, gıda denetimleri konusunda önemli yenilikler getirdiklerini belirterek, 2025 yılında denetim raporlarının elektronik ortamda tüketiciye anlık olarak iletileceği bir sisteme geçileceğini duyurdu. Tüketicilerin gıda işletmelerinin denetim durumunu Karekod Uygulaması ile kolayca takip edebileceğini vurgulayan Yumaklı, bu sistemin 2025 itibarıyla zorunlu hale geleceğini bildirdi.

Su ve altyapı projeleri hızla devam ediyor

Sunumunda su ve altyapı projelerine de değinen Yumaklı, toplamda 307 tesisin 2025 yılına kadar hizmete alınacağını ifade etti. Bu tesisler arasında barajlar, hidroelektrik santraller, göletler, sulama tesisleri ve içme suyu projeleri bulunuyor. Bakanlık olarak tarımsal altyapıyı güçlendirmeye yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ