TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı kuruluşların, 2024 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifini görüşmek üzere toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, burada, bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe sunumunu yaptı. Bakan Işıkhan, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan çalışmaları anlatarak, kısa çalışma ödeneği kapsamında deprem bölgesinde yer alan yaklaşık 110 bin vatandaşa toplam 1 milyar lira ödeme yapıldığını belirtti. Işıkhan, nakdi ücret desteği kapsamında ise 81 bin vatandaşa yaklaşık 695 milyon lira ödeme yapıldığını ve deprem bölgesinde uygulamaya konulan Toplum Yararına Programlar çerçevesinde 57 bin 57 kişi için 6 milyar 912 milyon lira ödenek tahsis edildiğini kaydetti.
'İŞSİZLİK ORANIMIZIN YÜZDE 7,5'E GERİLEMESİNİ HEDEFLİYORUZ'
Ardından tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın ve jeopolitik gerilimler nedeniyle yaşanan olumsuzluklara değinen Işıkhan, bakanlığın, küresel koşulları analiz ederek ve ülkenin yapısal dinamiklerini dikkate alarak, 'Türkiye Yüzyılı' vizyonuyla daha güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir sosyoekonomik kalkınmayı teşvike yönelik politikaları uygulamaya devam ettiğini söyledi. Nihai hedeflerinin, bu yüzyılı emeğin, yatırımın, üretimin, istihdamın, büyümenin, kalkınmanın ve refahın yüzyılı yapmak olduğunu vurgulayan Işıkhan, "Küresel ve bölgesel düzeyde yaşanan jeopolitik gerilimler ve ekonomik dalgalanmaların yanı sıra salgın hastalıklar, doğal afetler, su, gıda ve enerji krizlerine rağmen ülkemiz, istihdamda ve iş gücüne katılımda görülen artış eğilimini sürdürmeyi başarmıştır. Bu kapsamda 2028 yılı sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam sağlanarak işsizlik oranımızın yüzde 7,5'e gerilemesini hedeflemekteyiz. Vatandaşlarımızın refah seviyelerini artıracak, memurumuzu, işçimizi ve emeklimizi hiçbir şekilde enflasyona ezdirmeyecek çalışmalara öncelik veriyoruz. 21 yıldır bu konuda asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz" dedi.
'SENDİKALAŞMA ORANI YÜZDE 14,76'YA ULAŞTI'
Daha sonra sendikal hak ve özgürlükler konusunda yaptıkları düzenlemeleri hatırlatan Işıkhan, "2013 yılında yüzde 9,21 seviyelerinde olan sendikalaşma oranı, 2023 yılı itibarıyla yüzde 14,76 seviyelerine, 2013 yılında 1 milyon olan sendikalı işçi sayısı da 2 milyon 421 bin 940 kişiye ulaşmıştır. Memur sendikalarında ise 2002 yılında yüzde 47,94 olan sendikalaşma oranı, 2023 yılında yüzde 74,54 seviyelerine çıkmıştır. Sendikalı memur sayısı ise 2 milyon 130 bin 644'tür" diye konuştu.
Geçen dönem asgari ücretin işçi ve işveren kesiminin oy birliğiyle net 11 bin 402 liraya yükseltildiğini anımsatan Işıkhan, "Böylece 2002 yılında 184 lira olan bu rakamı, reel olarak yüzde 237 artırmış olduk. Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için yine komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum. Bildiğiniz üzere tüm ücretlilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinin, vergi dışında bırakılmasını sağlamıştık. Dolayısıyla asgari ücrette yapılacak her artış, tüm çalışanlar bakımından vergi istisnası tutarının artışı kadar ek gelir avantajı sağlamış oluyor. Bu kapsamda 2024 yılında 595,1 milyar lira vergi istisnası öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.
'3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'
Kamu çalışanlarının lehine olarak geçmiş dönem kazanımlarının yanı sıra oldukça ciddi iyileştirmeler ve yeni haklar sağlandığını işaret eden Bakan Işıkhan, "Oransal zam olarak kamu görevlilerimiz ve emeklilerimize 2024 yılı için yüzde 15+yüzde 10, 2025 yılı için yüzde 6+yüzde 5 maaş artışı yapılmıştır. Bununla birlikte maaş artışlarının enflasyonun altında kalması durumunda aradaki fark da enflasyon farkı olarak verilmeye devam edilecektir. Çalışanlarımıza yönelik enflasyona karşı koruma prensibimizi önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. 15 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 3600 ek gösterge düzenlemesiyle çalışan ve emekli 5,3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden belirlenmesini sağladık. Böylece, öğretmenler, sağlık çalışanları, polisler ve din görevlilerinin ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesinin yanı sıra uzman jandarma ve uzman erbaşlar, avukatlar, şube müdürleri, müdürler ve müdür yardımcıları ile taşra uzman ve denetmenlerinin de ek gösterge rakamları 3600’e yükselmiştir. Yine bazı istisna ünvanlarda daha yüksek veya daha düşük artış olmakla birlikte tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları 600 puan artırılmıştır. Bununla beraber, birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak hayata geçireceğiz" dedi.
'EYT DÜZENLEMESİYLE EMEKLİ OLANLARIN YÜZDE 51,1'İ ÇALIŞIYOR'
Ayrıca, öncelikle ve özellikle gençler olmak üzere her ailede en az bir çalışan olmasını sağlayacak 'Hane Bazlı İstihdam Destek Sistemi'ni hayata geçireceklerini duyuran Bakan Işıkhan, "Mesleki yeterlilik sistemimiz ile eğitim ve istihdam arasındaki bağı güçlendiriyor, nitelikli ve belgeli işgücü ile üretim ve hizmetlerde kalite ve verimliliği artırıyoruz. Meslek standardı sayısında 901'e; ulusal yeterlilik sayısında 659'a ulaştık. 2024 yılında da ulusal meslek standardı sayısını 1350'ye ulaştırmayı hedefliyoruz. Mesleki Yeterlilik Belgesini 204 meslekte zorunlu hale getirerek, ülkemizin ulusal markası ve işgücünün ehliyeti haline getirdik" diye konuştu.
Bakan Işıkhan, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yapılan düzenlemeye ilişkin de, "EYT'lilerin yüzde 51,1'i emekli olup çalışmaya devam etmektedir. EYT kapsamında düzenlemeden faydalanan kişi sayısı bugün itibarı ile yaklaşık 2 milyondur" ifadelerini kullandı.
Işıkhan, bakanlığının 2024 yılı toplam bütçe teklifinin de 625 milyar 780 milyon 424 bin lira olduğunu söyledi. (DHA)