9 EYLÜL- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaşlarına yönelik düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Işıkhan, enflasyonun emeklileri ezdirmeyeceğini belirterek, temmuz ayından itibaren asgari ücrete ek artışlar yapıldığını açıkladı. Ayrıca, emekli aylıklarında yapılan artışlar ve bayram ikramiyeleri hakkında da bilgi verdi.

Işıkhan, 2002-2023 yılları arasındaki dönemde emeklilere verilen artışları ve ikramiyeleri paylaşarak, en düşük emekli aylığının yüzde 96, tarım işçisi emeklilerine yüzde 130, esnaf Bağ-Kur emeklilerine yüzde 234, tarım Bağ-Kur emeklilerine yüzde 655, emekli sandığı memur emeklilerine ise yüzde 72 oranında reel artış yapıldığını ifade etti.

Bakan Işıkhan, ayrıca çalışmayan emeklilere 5 bin lira ikramiye ödemesi yapılacağını belirtti ve gelecek dönemlerde emeklilerin refahını artıracak yeni adımların atılacağını söyledi.

Emeklilerin daha fazla aktif olmalarını teşvik eden Işıkhan, "Emeklilerimizin artık kahve köşelerinde veya başka yerlerde zaman geçirmesi bir sosyal politika hocası olarak kabul etmediğim bir şey" dedi. Emeklilere yönelik sosyal düzenlemelerin sağlık, kültür, sanat, eğitim, ulaşım ve toplumsal yaşama katılım alanlarında gerçekleşeceğini belirtti.

Ayrıca, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesine ilişkin olarak Işıkhan, emeklilik işlemlerinin düzenli olarak gerçekleştirildiğini ve normal dönemde yılda 440 bin aylık bağlandığını ifade etti.

Bakan Işıkhan, asgari ücretin belirlenmesi konusunu da ele aldı. Asgari ücretin belirlenmesi için Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komitesi'nin toplanacağını belirtti ve enflasyonun ezdirmeyeceği bir karar almayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, SSK (4a) statüsünde çalışanların yüzde 40'ının asgari ücretle çalıştığını açıkladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ