Şimşek, programın odak noktalarının fiyat istikrarı, mali disiplin ve yapısal dönüşüm olduğunu belirtti. Bu politikaların uluslararası alanda güven oluşturduğunu, somut sonuçlar alındığını ve risk primindeki düşüş, uluslararası sermaye girişindeki ivme kazanma, rezerv artışı ve döviz kuru oynaklığının azalmasının başarı göstergeleri olduğunu ifade etti. CDS risk priminin Mayıs ayında 700 baz puandan 319 baz puana düştüğünü belirterek, Türkiye'nin risk priminde diğer gelişmekte olan ülkelerden daha fazla bir azalış yaşandığını açıkladı.

Bankalar ve Şirketler Uluslararası Piyasalarda Etkin

Şimşek, bankaların ve şirketlerin uluslararası finans piyasalarında aktif bir rol oynadığına dikkat çekti. Bankaların uluslararası piyasalarda yoğun talep gördüğünü ve dış borç çevirme oranının arttığını belirtti. Ayrıca, bankacılık dışı özel sektörde de benzer bir trendin olduğunu ifade ederek, dış borç çevirme oranının yükseldiğini açıkladı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesaplarındaki Değişim

Kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış yaşandığını belirten Şimşek, Türk Lirası getirilerinin arttığını ve KKM stokunun azaldığını ifade etti. Aynı zamanda, brüt rezervlerin artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını söyledi.

Vergi Reformları ve Çalışmalar

Hazine ve Maliye Bakanı, temel vergi yasalarını gözden geçirdiklerini ve çeşitli reformları gerçekleştireceklerini söyledi. Çalışmalarının vergi tabanının genişletilmesi, dolaysız vergilerin payının artırılması, vergilendirmede basitlik sağlanması, etkin olmayan istisnaların kaldırılması, kayıt dışılıkla mücadele ve vergi uyumunun artırılması, vergi güvenliğinin artırılması, döviz kazandırıcı faaliyetlerin teşviki üzerine yoğunlaştığını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ