Bu yıl 5 farklı sahilde toplamda 4 bin 488 yuvadan 169 bin 972 deniz kaplumbağası güvenle denizle buluştu. Bakanlık tarafından uygulanan bu koruma projeleri, deniz kaplumbağalarının neslini sürdürebilmesi adına büyük önem taşıyor.

GÖKSU DELTASI'NDA İKİ TÜR BİR ARADA

Dünya genelinde yaşayan 8 deniz kaplumbağası türünden 2'si, Akdeniz kıyılarındaki sahillere yumurta bırakıyor. Türkiye’nin önemli yuvalanma alanlarından biri olan Göksu Deltası, hem Caretta Caretta hem de Chelonia Mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türlerinin aynı sahilde denizle buluştuğu nadir alanlardan biri. Bu bölge aynı zamanda Ramsar Alanı statüsünde, koruma altındaki önemli bir ekosistemi barındırıyor.

BAKANLIK PROJESİYLE YAVRU KAPLUMBAĞALAR KORUMA ALTINDA

Kaplumbağalar, mayıs ve ağustos ayları arasında sahile gelerek yumurtalarını bıraktıktan sonra, yuvalar "Deniz Kaplumbağalarının Korunması ve İzlenmesi Projesi" kapsamında koruma altına alınıyor. Yavruların yumurtadan çıkış süreci yaklaşık 1,5-2 ay sürüyor ve bu süreç boyunca bakanlık yetkilileri, yavruların güvenle denize ulaşmasını sağlamak için titizlikle çalışıyor.

BDDK kredilerde risk ağırlığını düşürdü BDDK kredilerde risk ağırlığını düşürdü

BAKAN KURUM'DAN SOSYAL MEDYADA MESAJ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından Göksu Deltası'nda koruma altındaki yuvalardan çıkan yavruların videolarını paylaşarak, "Koruduk, gün gün takip ettik, şimdi güvenle denize uğurluyoruz" ifadelerini kullandı. Bakanlık, yavru deniz kaplumbağalarının denizle buluşma anlarını anbean takip ediyor.

EN YÜKSEK YAVRU ÇIKIŞI BU YIL

Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ÖÇK Bölgeleri Daire Başkanı Mustafa Uzun, bu yıl 5 Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde 4 bin 888 yuvadan yavru çıkışı gerçekleştiğini belirtti. 2 Eylül itibarıyla 169 bin 972 yavru kaplumbağanın denize ulaşmasının, son yıllarda elde edilen en yüksek rakam olduğunu vurgulayan Uzun, denize ulaşan her 1000 yavrudan sadece 4'ünün erginlik dönemine ulaşabileceğine dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI PROJESİ

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Dr. Mustafa Korkmaz, Türkiye’nin en uzun soluklu koruma projelerinden biri olan bu çalışmaların, hem bilim camiası hem de ülke için önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Dr. Korkmaz, deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik bu projelerin, uzun süreli ve kesintisiz veri takibiyle büyük bir başarıya ulaştığını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi