Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kamuda tasarruf uygulamalarının 2024'ün ikinci yarısında güçlü bir şekilde devreye gireceğini işaret etmişti. Şimşek, harcamaların gözden geçirilmesi ve tasarruf konusunda çalışmaların nihai noktaya geldiğini belirterek, yakın zamanda bazı hususların paylaşılacağını ve gereken adımların atılacağını ifade etmişti.

Tasarruf Tedbirleri Kapsamında Alınacak Önlemler

Tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarında başlıca şu önlemlerin alınması bekleniyor:

  • Yeni araç alımı ve kiralanması konusunda katı kurallar uygulanacak. Acil ihtiyaç durumunda, kamu kurumları öncelikle ellerindeki aracı sattıktan sonra yerine yenisini alabilecek veya kiralayabilecek.
  • Güvenlik ve sağlık alanında kullanılanlar hariç, kamudaki taşıt sayısının artışına izin verilmeyecek.
  • Araç kiralamalarına da etap etap son verilmesi gündemde. Kiralama sözleşmeleri biten araçların yerine yeni sözleşme yapılmaması tartışılıyor.
  • Makam aracı kullanacak kadrolar yeniden belirlenecek. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek.
  • Kamu personelinin kullandığı zorunlu olmayan servis araçlarının da iptal edileceği, bunun yerine personele ulaşım kartı verilmesi planlanıyor.

Diğer Tasarruf Önlemleri

Kamuda, demirbaş alımından, kırtasiye harcamalarına, temsil, tören ve ağırlama giderlerinden personel harcamalarına kadar her alanda yapılacak kesintilere ilişkin planlama yapılıyor. Yeni uygulamaların birkaç gün içinde başlayacağı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı'nın Adımı Kamuya Örnek Olacak mı?

İçişleri Bakanlığı'nın koruma araç ve polis sayısını azaltma kararı, kamu kurumlarında tasarruf tedbirlerinin yaygınlaştırılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu adımın diğer kamu kurumlarına da örnek olması ve kamu genelinde geniş çaplı tasarruf uygulamalarının hayata geçirilmesine öncülük etmesi bekleniyor.

Editör: Kazim Bozkurt