Balon balığı, Kızıldeniz’den gelerek Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’ne yayılan istilacı bir türdür. Biyoçeşitliliği ve insan sağlığını tehdit eden balon balığıyla mücadele için avcılığın artırılması ve atıksız bir dünya yaratılması gereklidir.
Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, deniz suyu sıcaklığını da artırdı. Bu durum, Kızıldeniz kökenli bazı istilacı türlerin Akdeniz’e yerleşmesine ve oradan da Ege ve Marmara Denizi’ne yayılmasına neden oldu. Bu türlerden en tehlikelisi olan balon balığı, biyoçeşitliliği ve insan sağlığını tehdit ediyor. Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Bilim Danışmanı ve Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, balon balığıyla mücadele için atıksız bir dünya yaratılması ve avcılığın artırılması gerektiğini söyledi.
Balon balığı neden istilacı bir tür?
Balon balığı, dünyanın en zehirli ikinci balık türüdür. Vücudunda, tetrodotoksin adlı ölümcül bir zehir taşır. Bu zehir, insanlarda felç, solunum yetmezliği ve ölüme yol açabilir. Balon balığı, aynı zamanda çok hızlı ürer ve çok fazla yemek yer. Bu yüzden, bulunduğu ekosistemdeki diğer canlıların yaşam alanlarını ve besin kaynaklarını azaltır. Balon balığı, doğal düşmanları olmadığı için de kolayca yayılır.
Balon balığı nasıl geldi, nasıl yayıldı?
Balon balığı, Kızıldeniz’de yaşayan bir türdür. Ancak, Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla birlikte Akdeniz’e girmeye başladı. Küresel ısınma ve deniz suyu sıcaklığının artması da balon balığının Akdeniz’de yaşamasına uygun koşullar yarattı. Balon balığı, Akdeniz’den Ege Denizi’ne, oradan da Marmara Denizi’ne ulaştı. Son yıllarda, Marmara Denizi’nde balon balığı görülme sıklığı arttı. Balon balığı, Marmara Denizi’ndeki biyoçeşitliliği ve balıkçılığı olumsuz etkiliyor.
Balon balığıyla nasıl mücadele edilir?
Balon balığıyla mücadele etmenin en etkili yolu, avcılığını artırmaktır. Balon balığı, avcılıkla kontrol altına alınabilir ve sayısı azaltılabilir. Ancak, balon balığının avcılığı için özel bir eğitim ve donanım gereklidir. Balon balığının zehirli kısımlarının temizlenmesi, avcılığı ve tüketimi sırasında dikkatli olunması gerekir. Ayrıca, balon balığının yayılmasının önüne geçmek için, atıksız bir dünya yaratılmalı ve küresel ısınma ile mücadele edilmelidir.