Özlem KARA/Barınamayan öğrenci sayısı her geçen gün artarken, yurt ve eve çıkan gençler, zor durumlar yaşıyor. Yurtta kalan öğrenciler, elverişsiz toplu yaşam ortamından şikayet ederken, eve çıkanlar ise fahiş kiralara dikkat çekiyor. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) 2023 verilerine göre Türkiye’de 6 milyon 950 bin 142 bin üniversite öğrencisi bulunuyor. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın en son yaptığı açıklamaya göre ise Türkiye’de 2023-2024 döneminde 822 adet yurt bulunuyor.

İKİ KRİZ ARASINDA YAŞAM

Yurtların yetersizliğinden dolayı başvurusu onaylanmayan öğrenciler, cemaat yurtlarında kalmaya mecbur bırakılırken, başvurusu onaylananlar ise “kapasite artırımı” nedeniyle 4 kişilik odalarda, “hapishane koğuşlarını” aratmayacak şartlarda 8 kişi kalıyor. Eve çıkan öğrenciler ise yüksek kira fiyatlarıyla karşı karşıya. Özel yurt ücretlerinin yüksekliği de öğrencileri barınma krizinin içine sokuyor. Bazı öğrenciler bu yüzden ya okulu bırakıyor ya da ara vermek zorunda kalıyor. Üniversiteliler, ekonomik kriz ve barınma krizi arasında sıkışmış durumda. İşte yurtlardan yükselen tepkiler:

“TAVANDAN SU AKIYOR”

Hacattepe Üniversitesi’nde okuyan Sevim Atacan, KYK Zübeyde Hanım Kız Öğrenci Yurdu’nda kalıyor. Daire tipindeki odada 8 kişi yaşıyor. 18 kişinin, bir adet duş, bir alaturka tuvalet ve orta buzdolabını kullandığını belirten Atacan, “Geçen senelerde üst katta kalıyorduk. Yağmur ve kar yağdığı zaman, odaya su damlıyor, tavan küfleniyordu. Bu durumu CİMER’e şikayet ettiğimizde önce bizi azarladılar. Daha sonra yurt yönetimine durumu bildirmemize rağmen, ‘bize neden söylemiyorsunuz’ dediler. Yurt çok eski. Asansörler sürekli bozuluyor. Yemekler kötü. Geçen gün yurt grubuna, yemekten karınca çıktığına dair fotoğraf attılar” dedi.

GÜVENLİK SORUNU

Bin 200 kişinin bulunduğu bir yurtta kalan Atacan, zaten yetersiz olan çamaşır makinelerinin sürekli bozulduğunu söyledi. Güvenlik sorununa da değinen Atacan, şöyle konuştu; “Gece yurdun bahçesinde oturan kadın öğrenciler, dışarıdan bir grup alkollü erkek tarafından rahatsız ediliyor. Bu durumdan haberdar edilen güvenlik görevlisi, ‘polisi arayın, bizim yapacağımız bir şey yok diyor. Bu konuda bir şey yapmayan güvenlik saat 23.00 olan giriş saatini birkaç dakika geçirdiğimizde sorun çıkarıyor. Okul sonrası işte olan, fakültede ders çalışan ya da sosyal hayata karışan arkadaşlarımız için bu süre uzatılabilir. Ramazan ayında teravih namazı nedeniyle olduğunu düşündüğüm bir şekilde yurda giriş saatleri 00.00’a uzatıldı. Şimdi de bu saatler düzenlenebilir. Bütün bu sorunlar nedeniyle eve çıkmak istedim ama ekonomik şartlar buna müsait değil.”

“BALIK İSTİFİ GİBİ ÜST ÜSTE YIĞILIYORUZ”

Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü öğrencisi Deniz Demir, “Zeren Ertaş’ın ölümünün ardından bir takım iyileşmeler başlamıştı. Ancak daha fazla yurt yapıp barınma krizine çözüm bulmak yerine mevcut yurt odalarında ranzayla kapasite artırıldı. Üç kişinin barınabileceği bir odada 6 kişi yaşamaya çalışıyor. Tabiri caizse balık istifi gibi üst üste yığılıyoruz. Hatta Boğaziçi’ndeki yurtlarda üç katlı ranzalar gördük. Yemekhaneler taşeronlaştığı için erzaklar toplu bir şekilde alınıp depolanıyor. KYK yurtlarındaki yemeklerin içinden çıkan kurt ve böcekler de genellikle depolarda uzun süre bekleyen ürünlerden kaynaklı oluyor” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM YENİ YURTLARDA

Hacda kayıt için son tarih 16 Eylül Hacda kayıt için son tarih 16 Eylül

Aşırı kapasite kullanımı nedeniyle asansörlerin ve çamaşır makinelerinin sürekli bozulduğunu hatırlatan Demir, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yeni ve tam donanmalı yurtların açılması için çağrıda bulundu. Eve çıkan öğrencilerin de fahiş kiralar yüzünden barınamadığını belirten Demir, şunları söyledi; “Öğrencilere kira ve yurt desteği verilmeli. Yeni yurtlar açılmalı. Mesela boş TOKİ konutları derhal yurt yapılmalı. Taşeron sistemine son verilmeli ve yemekhaneler hızlıca kamulaştırılmalı. Danışıklı düvüşün önüne geçmek için yurt denetimlerinde öğrenciler de bulunmalı. Bu ülkede bu sorunları yaşayan milyonlarca öğrenci var. Barınamıyoruz Hareketi’ne katılarak bize ulaşabilirler.”

KİRALAR ÇOK YÜKSEK

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Zilan Yıldız, barınma sorunu ile ilgili olarak şunları söyledi; “Kaldığım ev depreme dayanıksız olduğu için yıkılacak. Bu nedenle yeni ev arıyoruz ama kiralar çok yüksek. Üniversiteye ilk yerleştiğim dönemde yurt çıktı ama İstanbul’un öbür yakasında olduğu için yerleşemedim. Çünkü yol büyük sorun. Şimdi de yurt çıkmıyor. Özel yurt fiyatları da çok yüksek.”

Muhabir: Özlem Kara