Türkiye’nin önde gelen baroları, İstanbul Barosu Başkanı Av. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve yönetim kurulu üyelerine yönelik açılan soruşturmalar karşısında ortak bir açıklama yayımladı. İstanbul Barosu, Suriye’de öldürülen iki gazeteciyle ilgili yapılan sosyal medya paylaşımı nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Narin Güran cinayeti davasında yeni kararlar: 3 isim tanık olarak dinlenecek Narin Güran cinayeti davasında yeni kararlar: 3 isim tanık olarak dinlenecek

24 baronun imzası bulunan açıklama metninde şu ifadeler kullanıldı:

İfade hürriyetine yönelik soruşturmaların gerekçeleri haline getirilen soyut ve hukuki dayanaktan yoksun suçlamalar, bugün de İstanbul Barosu'nu hedef yapmıştır.
Suriye'de öldürülen iki gazeteciye dair İstanbul Barosu'nun sosyal medya hesabından açıklama yapılması nedeniyle İstanbul Barosu Başkanı Av. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri hakkında, "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" suçlarından soruşturma başlatılmış olması kabul edilemez.

İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu, Avukatlık Kanunu'nun 76. ve 95. maddeleri ile barolara ve yönetim kurullarına verilen hukuk devletini ve insan haklarını savunma görevini yerine getirmiştir. Yapılan basın açıklaması ifade özgürlüğü kapsamındadır.

Barolar, yalnızca avukatların mesleki örgütleri değil, aynı zamanda toplumsal adaletin sağlanmasında ve temel hakların korunmasında kilit rol oynayan kurumlardır. İnsan hakları ihlalleri iddialarını araştırmak, bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek ve devletin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için çağrıda bulunmak, baroların meşru görevleri arasındadır.


Bu soruşturma, baroların insan hakları savunuculuğunu etkisizleştirme ve bağımsızlıklarını zayıflatma amacını taşımaktadır. İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumun temel taşlarından biridir ve eleştirel görüşlerin suç teşkil edecek şekilde yorumlanması, otoriterleşme eğilimlerini güçlendirmektedir.

Toplumu, söz söylemeyen, düşünmeyen, sorgulamayan, eleştirmeyen bir insan yığınına çevirmeye çalışan anlayışa karşı İstanbul Barosu ve yönetim kurulunun yanında olduğumuzu bildiriyor, tüm meslektaşları düşünce ve ifade özgürlüğü için İstanbul Barosu'yla dayanışmaya çağırıyoruz.

  1. ADIYAMAN BAROSU
  2. AĞRI BAROSU
  3. BALIKESİR BAROSU
  4. BATMAN BAROSU
  5. BURDUR BAROSU
  6. BURSA BAROSU
  7. DENİZLİ BAROSU
  8. DİYARBAKIR BAROSU
  9. GAZİANTEP BAROSU
  10. HAKKARİ BAROSU
  11. IĞDIR BAROSU
  12. İZMİR BAROSU
  13. KARS BAROSU
  14. MANİSA BAROSU
  15. MARDİN BAROSU
  16. MUĞLA BAROSU
  17. MUŞ BAROSU
  18. SİİRT BAROSU
  19. ŞANLIURFA BAROSU
  20. ŞIRNAK BAROSU
  21. TEKİRDAĞ BAROSU
  22. TUNCELİ BAROSU
  23. VAN BAROSU
  24. ZONGULDAK BAROSU
Kaynak: HABER MERKEZİ