İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımını Bosna Hersek'te andı.
Başkan Tugay'ın gerçekleştirdiği sosyal medya paylaşımı şu şekilde:
"Bugün 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü için Bosna Hersek’teyim.
8372 masum Boşnak kardeşimizin acımasızca katledildiği, tarihe kara bir leke olarak geçen, hepimizin yüreğinde derin bir yara bırakan soykırımın üzerinden 30 yıl geçti; Ama acımız ilk günkü kadar taze. Ve bu soykırıma göz yumanlar ilk günkü kadar suçlu.
Soykırımda hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Bu acıyı içinde hisseden herkesin acısını paylaşıyoruz. Unutmayacak, unutturmayacağız."
Srebrenitsa Soykırımı Ne Zaman Yaşandı?
Srebrenitsa Soykırımı, 11 Temmuz 1995 tarihinde Bosna-Hersek’te, Avrupa’nın II. Dünya Savaşı’ndan sonra gördüğü en büyük katliamdır. Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” ilan edilen Srebrenitsa’da, yaklaşık 8.372 Boşnak erkek ve erkek çocuk, Ratko Mladić komutasındaki Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından sistematik olarak öldürüldü. Kadınlar ve küçük çocuklar ise sürgün edildi, birçoğu tecavüze uğradı ve insanlık dışı muamelelere maruz kaldı.
1995 Temmuz ayında General Ratko Mladić komutasındaki Sırp birlikleri, BM'nin gözleri önünde Srebrenitsa’ya girdi. Boşnak erkekler ve genç erkek çocuklar kadınlardan ayrıldı. Kadınlar ve küçük çocuklar otobüslerle bölgeden sürgün edilirken, erkekler sistematik şekilde kurşuna dizilerek toplu mezarlara gömüldü.
Uluslararası Tepki ve Yargı Süreci
Bu olay Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım olarak tanındı. Ratko Mladić ve siyasi lider Radovan Karadžić, yıllar sonra yakalanarak Lahey’de yargılandı ve müebbet hapse mahkûm edildi. Hollanda devleti, ihmali nedeniyle kısmen sorumlu tutuldu ve bazı kurban yakınlarına tazminat ödendi.