Ramazan ayının da içinde bulunduğu mart ayında marketlerde yaşanan fiyat değişimlerine dikkat çekti. Bayraktar’ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, üretici ile market arasındaki fiyat farkı bazı temel gıda ürünlerinde yüzde 200’ü aştı.

AB, ABD tarifelerine misillemeye hazır AB, ABD tarifelerine misillemeye hazır

TZOB verilerine göre, mart ayında üretici ile market fiyatları arasındaki en yüksek fark kuru fasulyede görüldü. Üreticide 33,29 lira olan kuru fasulye, markette 102,53 liraya satılarak yüzde 208 oranında fiyat farkına ulaştı. Aynı şekilde nohutta yüzde 206,8, kuru kayısıda yüzde 202,5, kırmızı mercimekte yüzde 186 ve yeşil mercimekte yüzde 174,6 fiyat farkı oluştu.

Bayraktar, bu durumun üretici ve tüketici açısından büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayarak, aracılar ve piyasa kontrol mekanizmalarının daha etkin şekilde denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Mart Ayının Zam Şampiyonu: Limon

Marketlerde en fazla fiyat artışı yaşayan ürün ise yüzde 53,7 ile limon oldu. Limonu yüzde 38,8 ile patates, yüzde 19,8 ile elma ve yüzde 19,5 ile sivri biber takip etti.

Öte yandan, markette fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 8 ile maydanoz olurken, üreticide en büyük fiyat düşüşü beyaz lahanada gerçekleşti. Mart ayı boyunca incelenen 39 temel ürünün 30’unda fiyat artışı gözlemlenirken, yalnızca 9 üründe fiyat düşüşü yaşandı.

TZOB’den Çağrı: Gıda Fiyatlarına Müdahale Gerekli

Bayraktar, özellikle Ramazan ayı boyunca gıda fiyatlarındaki dalgalanmanın tüketicileri olumsuz etkilediğini belirterek, gıda enflasyonunun önüne geçmek için üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın daraltılması gerektiğini ifade etti. TZOB, tarım politikalarında yapısal reformlar ve piyasa denetimlerinin artırılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi