Paris Mahkemesi, 2013 yılında Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde meydana gelen ve 1400 sivilin ölümüne neden olan kimyasal saldırıyla ilgili olarak Suriye lideri Beşar Esad'a tutuklama emri çıkardı. Mahkeme, Beşar Esad'ı, 2013 yılındaki "Doğu Guta kimyasal saldırılarına insanlığa karşı suç işlemek ve savaş suçu işlemekle ortaklık etmek"le suçladı. Bu olayın ardından Esad'ın yanı sıra kardeşi Suriye ordusu Dördüncü Tümen Komutanı Mahir Esad ve iki silahlı kuvvetler generali de tutuklama emriyle karşı karşıya kaldılar.
Paris Mahkemesi, 2013 kimyasal saldırılarına yönelik soruşturmasını 2021 yılında başlatmıştı. Bu yargı süreci, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi (SCM), avukatlardan oluşan Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI) ve Suriye'deki insan hakları ihlallerini belgeleyen Suriye Arşivi'nin şikayeti üzerine başlatıldı.
Doğu Guta'da Yaşananlar
Suriye yönetimi, 21 Ağustos 2013 tarihinde başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silahlar kullanarak 1400'den fazla sivili öldürdü. Bu korkunç katliamın yanı sıra binlerce sivil, zehirli gazların etkisi altında kaldı. Doğu Guta, 2018 yılında da Suriye yönetiminin en sıkı ablukayı uyguladığı ve neredeyse tüm silahları kullandığı bir bölge haline geldi.
Bölgedeki muhalifler, Şam yönetimi ve Rusya ile yaptıkları bir anlaşma sonucunda Nisan 2018'de Doğu Guta'yı terk etmek zorunda kaldılar. Suriye İnsan Hakları Ağı'nın raporuna göre, Şam yönetimi, Suriye iç savaşının başlamasının ardından muhaliflerin kontrolündeki yerleşimlere 217 kez kimyasal silah saldırısı düzenledi.