Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında yapılan bir arkeolojik kazıda, ilginç bir mezarlık keşfedildi. Mezarlıkta, boynunda halkalar ve ayaklarında kovalarla gömülmüş iskeletler bulundu. Mezarlığın, bin yıl önce yaşamış bir pagan topluluğuna ait olduğu düşünülüyor.

Mezarlıkta savaş aletleri ve adak yiyecekleri

Arkeologlar, mezarlıkta yaptıkları kazılarda, kemiklerin yanında baltalar, kılıçlar, mızraklar, mücevherler ve tavuk kemikleri gibi savaş ve günlük yaşam aletleri de buldu. Ayrıca, taş bir sunak ve bilezikler, boncuklar, yumurta kabuğu gibi adak yiyeceklerinin kalıntıları da ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, bu buluntuların, pagan topluluğunun inanç ve ritüellerine dair ipuçları verdiğini söyledi.

Halkaların cinsiyet belirlemede rolü olabilir

Mezarlıkta bulunan iskeletlerden birinin, boynunda ve bileklerinde halkalar olduğu görüldü. Bu iskeletin, bir kadına ait olduğu belirlendi. Araştırmacılar, halkaların, cinsiyeti ayırt etmek için kullanılmış olabileceğini ileri sürdü. Araştırmacılar, halkaların, kadınların sosyal statüsünü veya evlilik durumunu göstermiş olabileceğini de düşündü.

Mezarlık, Hıristiyanlığa geçiş dönemine denk geliyor

Independent Türkçe’nin haberine göre, mezarlığın kullanıldığı dönem, Ukrayna’da Hıristiyanlığa geçiş dönemine denk geliyor. Bu dönemde, Ukrayna halkı, pagan köklerini terk edip Hıristiyanlığı benimsiyordu. Bu değişimin öncüsü ise, 987 yılında vaftiz olan I. Vladimir idi. Vladimir, Kiev Rus Devleti’nin hükümdarıydı. Vladimir, Hıristiyanlığı devlet dini ilan etmiş ve halkını da vaftiz ettirmişti. Mezarlık, bu dönemde yaşamış pagan bir topluluğun son izlerini taşıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ