Özge UYANIK- Kamu çalışanları, yüzde 11,54’lük sefalet zammına karşı bugün ülke genelinde iş bırakıyor. Türkiye'nin dört bir yanında meydanlara çıkan memurlar, hayat pahalılığına karşı birleşik mücadele çağrısı yaptı. İş bırakma eylemi, ASİM-SEN, BASK, HÜR SEN, KESK, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonları ve sendikalar tarafından ortak alındı.
Kamu emekçileri iş bırakma eylemine dair açıklama yaparak, ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekti. Açıklamada, mevcut ekonomik düzenin kamu emekçilerini yoksulluk ve güvencesizlikle karşı karşıya bıraktığı ifade edilerek, çözümün birleşik bir mücadeleyle elde edilebileceği vurgulandı.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Artık yeter, çünkü geçinemiyoruz! Yüzde 44,38’lik yıllık enflasyon oranı gerçekleri yansıtmıyor, sahte rakamlarla bizleri sefalete mahkûm etmeye çalışanlara karşı susmayacağız! Emeğimizin onurunu korumak için mücadele bayrağını yükseltiyoruz!"
İş bırakan memurların talepleri şöyle:
• Ancak, en düşük memur maaşına %100 zam yapılmasıyla insan onuruna yaraşır asgari bir ücret seviyesine ulaşılacaktır.
• Asgari ücret işçi sendikaları ve konfederasyonlarının söz sahibi olduğu bir komisyon tarafından belirlenmelidir.
• Kadın emekçilerin üretim sürecine eşit koşullarda katılabilmesi için iş yerlerinde ücretsiz kreşler açılmalıdır. Bu adım, yalnızca kadınların ekonomik özgürlüklerine katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine de güç kazandıracaktır.
• Halkın sırtına yüklenen adaletsiz vergiler, emekçinin alın terine yapılan açık bir gasp haline gelmiştir. Vergi adaleti sağlanmalı, ücretli çalışanların vergi dilimi %15’e sabitlenmeli, temel ihtiyaçlara uygulanan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır.
• Yandaş sendikaların dilenci gibi refah payı talebine karşı, gerçek bir toplu sözleşme mutabakatı sağlanmalıdır. Alacağımız her zam taban aylığımıza ve emekliliğimize yansıtılmalıdır.
• İşverenin güdümünde olmayan, bağımsız kamu emekçileri konfederasyonlarının söz sahibi olduğu bir toplu sözleşme sistemi şarttır!
• Eşit işe eşit ücret talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz!
• Kamu kurumlarındaki mülakat uygulamasına son verilerek liyakatin esas alındığı bir sistem kurulmalıdır.
Öğretmenler de derslere girmeyecek
Eğitim sendikaları da iş bırakma eylemine katıldı. Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikaları başta olmak üzere, pek çok öğretmen eyleme destek verdi.
"Sefalet zammını kabul etmiyoruz" diyen öğretmenlerin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"TÜİK'in siyasal manipülasyona dayalı rakamlarına karşı, tüm ipleri siyasi iktidarın eline veren sahte sendika yasasına karşı, ek ve yan ödemelerimizin taban ve emekli aylıklarımıza dahil edilmediği için %55'e varan kayıplara karşı iş bırakıyoruz."