Büyük İskender'in Anadolu seferi sırasında Makedonya'dan gelen askerlerin yerleştiği Blaundos Antik Kenti'nde 2018 yılında başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da Uşak Müzesi Müdürlüğü başkanlığında sürüyor. "Garnizon kenti" olarak da adlandırılan Blaundos, derin Ulubey Kanyonu ile çevrili olması ve tek girişinin bulunması nedeniyle adeta doğal bir kaleyi andırıyor.
Antik kentin kalbinde çalışmalar
Haziran ayında başlayan kazı çalışmalarında, mitolojide tarım ve bereketin sembolü olan tanrıça Demeter'in 2 bin yıllık tapınağı ile kent girişinde yer alan anıtsal mezar bölgesinde araştırmalar yapıldı. Antik kentin merkezinde çarşı olarak kullanılan sütunlu caddenin açığa çıkartılması için Uşak Müze Müdürlüğü tarafından bir proje hazırlandı. Çalışma, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü "Geleceğe Miras Projesi" kapsamına alındı.
Sütunlu caddede hummalı çalışma
Sütunlu caddede 60 kişilik bir arkeolog ekibi yoğun bir şekilde çalışıyor. Tanrıça Demeter'in tapınağının ön kısmında doğu-batı yönünde uzanan caddenin Roma ve Bizans dönemlerinde antik kentin kalbi konumunda olduğu biliniyor. Çalışmalarda Roma İmparatoru Hadrianus'a adanmış bir yazıt bulundu. 80 santimetre uzunluğunda ve 35 santimetre genişliğindeki mermer yazıtta, "Kurtarıcı ve kurucu imparator Hadrianus Olimpios'a" ifadesi yer alıyor.
Hadrianus'a adanmış yazıt
Arkeologlar, İmparator Hadrianus'un o dönemde kentlere yardımda bulunduğunu, bunun karşılığında da bölge halkından kendisine övücü sözler beklediğini, bu yazıtın da bu amaçla yazılmış olabileceğini değerlendiriyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan, Blaundos Antik Kenti'nin "Geleceğe Miras Projesi"ne dahil edilmesinin ardından kasım ayının ilk haftasında sütunlu caddede kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Antik kentin en önemli noktası
Ceylan, sütunlu caddenin kentin en önemli noktası olduğunu belirterek, "Bu bölüm ziyaretçilerimizin çok fazla ilgisini çekiyor. Doğu-batı yönünde uzanan caddeyi bu ayın başından itibaren açmaya başladık. Şu ana kadar 4 sütun kaidesi bulduk. Ayrıca devam eden kazılarda Roma İmparatoru Hadrianus'a adanmış bir yazıt ortaya çıktı. Yazıtın tarihsel sürecine ilişkin inceleme sürüyor. Bu yazıt, Hadrianus'un bir imparator olarak önemli bir kişilik olduğunu belgeli olarak gösteriyor" dedi. Caddenin Bizans döneminde de aktif kullanıldığına dair buluntuların olduğuna dikkat çeken Ceylan, çalışmaların geniş bir bölgede sürdüğünü dile getirdi.
Gelecekteki planlar
Ceylan, önlerinde 4 yıllık bir çalışma planı olduğunu belirterek, "Cadde, antik kentin kalbi diyebiliriz. Antik kentin sütunlu cadde bölgesi Roma'dan sonra Bizans döneminde de aynı önemini ve ihtişamını korumuş. Belgelendirme sonrası burada restorasyon ve rölöve çalışmalarıyla antik caddeyi ayağa kaldırmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı. Çalışmalar tamamlandığında Blaundos'un daha görünür bir yapıya kavuşacağını ve bunun da şehrin turizm potansiyeline olumlu etkisinin olacağını sözlerine ekledi.