BM Göç Eden Yabani Hayvan Türlerinin Korunmasına İlişkin Sözleşmesi (CMS) tarafından yayımlanan "Dünyadaki göçmen türlerin durumu" başlıklı rapor, göçmen türlerin karşı karşıya olduğu tehditleri gözler önüne seriyor. Rapora göre, dünya genelindeki göçmen türlerin %44'ünün popülasyonunda azalma var. BM tarafından gözlemlenen 1200'den fazla türün de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Göçmen Türleri Neden Tehdit Altında?

Raporda, göçmen türlerin doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi, balıkçılık, yasa dışı avlanma, kirlilik ve iklim değişikliği gibi birçok faktörün göçmen türleri tehdit ettiği belirtiliyor. Ötücü kuşlar, deniz kaplumbağaları, balinalar ve köpekbalıkları gibi göç eden türler, bu tehditler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Göçmen Türlerin Korunması İçin Neler Yapılabilir?

Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen BM'nin vahşi yaşam konulu konferansında yayımlanan raporun başyazarı Kelly Malsch, göçmen türlerin korunması için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Malsch, "Göçmen türler, beslenmek ve üremek için sürekli yer değiştiren canlılar. Bu nedenle, göç yolları boyunca koruma alanları oluşturmak ve yasa dışı avlanma ile mücadele etmek gibi birçok farklı alanda çalışmamız gerekiyor" dedi.

Gece Yarısından Sonra Dondurma ve Pizza Yasağı! Gece Yarısından Sonra Dondurma ve Pizza Yasağı!

Konferansta Neler Görüşülecek?

Konferans katılımcıları, göçmen türlerin korunmasına ilişkin önerileri ve nesli tükeneceğinden endişe edilen birkaç yeni türün Kırmızı Liste'ye alınıp alınmamasını değerlendirecek.

Kaynak: AA