BM’nin yayınladığı rapora göre Türkiye, 17 kalkınma hedefinden hiçbirinde başarılı olamadı. Raporda Türkiye'nin özellikle cinsiyet eşitliği, nitelikli eğitim ve eşitsizliklerin azaltılması gibi hedeflerde büyük sorunlarla karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Ekonomik Politikaların Sonuçları
AKP iktidarının uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle enflasyon her geçen gün daha da derinleşirken, açlık ve yoksulluk artış gösteriyor. Sağlık sistemi zayıflarken, eğitim kalitesi düşüyor ve cinsiyet eşitliğindeki sorunlar devam ediyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımladığı Sürdürülebilir Kalkınma 2024 Raporu, Türkiye’deki eğitim, cinsiyet eşitliği, açlık ve yoksulluk konularında çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
Türkiye'nin Kalkınma Hedefleri
Rapora göre Türkiye, nitelikli eğitim, sağlıklı ve kaliteli yaşam, cinsiyet eşitliği, açlığa son, yoksulluğa son ve eşitsizliklerin azaltılması hedeflerinde başarı sağlayamadı. Raporda, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan (SKA) hiçbirinin 2030 yılına kadar gerçekleştirilemeyeceği ve hedeflerin yalnızca %16’sında ilerleme kaydedildiği belirtildi.
Geri kalan %84’lük kısmında ise ilerlemenin sınırlı olduğu veya geri dönüldüğü ortaya konuldu. Türkiye, SKA sıralamasında 167 ülke arasında 72. sırada yer aldı ve 70.5 puan aldı. Türkiye’yi sırasıyla Mauritius, Kolombiya, Ekvador, Surinam ve Jamaika takip etti.
Majör Zorluklar Yaşanıyor
Raporda, Türkiye'nin Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı'nın (SDSN) 17 SKA hedefinden hiçbirinde başarı sağlanamadığı belirtilirken, 7 hedefte majör zorluklar, 8 hedefte ise ciddi zorluklar yaşandığı vurgulandı. Özellikle yoksulluğa son hedefinde ülkede ciddi zorluklar yaşanırken, bu hedefteki ivme yalnızca orta düzeyde artış gösterdi. Açlığa son hedefinde ise yine ciddi zorluklar yaşandığı ve ivmenin durgun devam ettiği belirtildi.
Türkiye’nin nitelikli eğitim hedefinde majör sorunların yaşandığı ve ivmenin orta düzeyde artış gösterdiği aktarıldı. Cinsiyet eşitliği hedefinde de majör sorunların yaşandığı ve ivmenin durgun devam ettiği raporda yer aldı. İklim krizi eylemi hedefinde ise herhangi bir gelişme yaşanmadığı ve ivmenin düştüğü belirtildi.
Diğer Hedeflerdeki Durum
Rapora göre majör sorunların yaşandığı diğer hedefler arasında barış, adalet ve güçlü kurumlar ile eşitsizliklerin azaltılması yer aldı. Bu hedeflerde ivmenin durgun olduğu belirtildi. Sağlıklı ve kaliteli yaşam hedefinde de ciddi sorunlar yaşandığı ve ivmenin orta düzeyde artış gösterdiği aktarıldı.
SDSN Başkanı ve raporun başyazarlarından Prof. Dr. Jeffrey D. Sachs, raporda şu ifadelere yer verdi: “1945 yılındaki BM’nin kuruluşu ile 2100 yılı arasındaki yolun ortasında, işlerin olağan akışına güvenemeyiz. Dünya, korkunç ekolojik krizler, artan eşitsizlikler, yıkıcı ve potansiyel olarak tehlikeli teknolojiler ve ölümcül çatışmalar dahil büyük küresel zorluklarla karşı karşıya; bir dönüm noktasındayız.”
Ülke Basın Özgürlüğünde Sınıfta Kaldı
Raporda, dünya genelinde basın özgürlüğünün düşüşte olduğu belirtilirken, Türkiye’nin basın özgürlüğü skorunun 100 üzerinden 31.6 olduğu aktarıldı. Basın özgürlüğünde majör sorunlar yaşandığı ve ivmenin ciddi oranda düştüğü belirtildi. TBMM’deki kadın milletvekili oranının %19,9 olduğu ve bu alanda da majör sorunların sürdüğü ve ivmenin durağan olduğu ifade edildi.