Yaz aylarında boğulma vakaları artış gösteriyor. Uzmanlar, özellikle çocuklar, gençler ve yüzme bilmeyenler arasında sıkça görülen bu vakalarda ilk yardımın hayati önem taşıdığını belirtiyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Ayşe Bağlı, boğulma vakalarında hızlı ve doğru müdahalenin hayat kurtardığını vurguluyor.

BOĞULMA NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Boğulma, yeterli oksijen alınamaması durumunda gerçekleşir ve acil müdahale gerektirir. Öğr. Gör. Ayşe Bağlı, “Nefes borusuna sıvı dolması, yabancı cisim kaçması, bilinç kaybına bağlı dilin geriye kayması, akciğerlerin zarar görmesi, gazla zehirlenme ve suda boğulma gibi nedenlerle solunum yolları tıkanabilir. Bu durum, dokulara yeterli oksijen gitmemesine ve dokularda bozulmalara yol açar. Bu sebeple, boğulan kişiye ulaşıldığında ilkyardımcıların acil müdahale etmeleri gerekiyor” dedi.

EN SIK GÖRÜLEN BOĞULMALAR SUDA OLUŞUYOR

Suda boğulmalar, özellikle yaz aylarında çocuklar ve gençler arasında en sık görülen boğulma türlerinden biridir. Yüzme bilmeyenlerde ve sığ suya atlama gibi kazalarda da yaygındır. Bağlı, boğulma sırasında nefes borusunun kasılması sonucu az miktarda suyun akciğerlere girebileceğini belirtiyor. Bu yüzden sudan çıkarılan kişilere 20-30 dakika geçse bile suni solunum ve kalp masajı yapılması gerektiğini ifade ediyor.

BOĞULMAKTA OLAN KİŞİYİ SUDAN ÇIKARMA NASIL OLMALI?

Sudan boğulmalarda ilk ve en önemli aşama, kazazedenin sudan çıkarılmasıdır. Bağlı, “Özellikle bilinci açık olanlarda sudan çıkarmada çok dikkatli olmak gerekiyor. Kurtarıcı bilinci açık olan ve su içinde çırpınan kişiye öncelikle etrafta kullanabileceği bir malzeme varsa (uzun havlu, kıyafet, halat, sağlam ip, tahta parçası, can simidi, can yeleği gibi) bunları uzatıp tutunmasını istemelidir. Eğer bunları yapamıyorsa kayık ya da sandal ile boğulmakta olan kişinin yanına gitmeye çalışılır. Suya kayık ya da sandalla dahi girildiğinde kurtarıcının üzerinde can yeleği olması can güvenliği açısından son derece önemlidir. Bu şekilde yardım edilemiyorsa mutlaka yardım çağrılmalıdır” dedi. Ayrıca, bu şekilde yardım edilemiyorsa mutlaka yardım çağrılması gerektiğini vurguladı.

Orman yangınında 15 dönüm alan zarar gördü Orman yangınında 15 dönüm alan zarar gördü

İLK YARDIM UYGULAMALARININ ÖNEMİ

Sudan çıkarılan kişilere ilk yardım uygulamaları hayati öneme sahiptir. Öğr. Gör. Ayşe Bağlı, “Suda boğulan kazazedelere 2 suni solunum verildikten sonra 30 kalp masajı ile müdahale döngüleri devam ettirilmeli. Kazazedenin yanında yalnızsanız ya da o ana kadar yardım çağrısı yapılmadıysa 2 dakika içinde tamamlanacak olan 5 tur 2 suni solunum 30 kalp masajı döngüsünden sonra hızla 112 aranır ve yardım istenir” dedi.

Editör: Utku Çelik