Bolivya'da Sosyalist Hareketi (MAS) iktidarına karşı ayaklanarak bazı askeri birliklerle Başkanlık Sarayı'nı basmaya kalkan Genelkurmay Başkanı Juan Jose Zuniga, Başkan Luis Arce'nin direnişiyle karşılaştı. Arce, derhal silahlı kuvvetlere kışlalarına dönme emri vererek Zuniga'nın yanı sıra deniz ve hava kuvvetleri komutanlarını da görevden aldı.
Dünya Darbe Girişimini Kınadı
Dünyanın dört bir yanından siyasi liderler ordunun yasa dışı girişimini kınayarak seçimle işbaşına gelmiş olan hükümetin yanında yer aldı. Meksika, Honduras, Brezilya, Küba, Şili, Peru, Paraguay ve Kolombiya gibi ülkelerden yetkililer ordunun girişimini demokrasiye yönelik bir saldırı olarak kınadılar. Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) lideri Luis Almagro, "Ordu kendisini meşru olarak seçilmiş sivil iktidara teslim etmelidir." dedi.
Arce Darbecilere Boyun Eğmedi
Başkan Luis Arce, konuşmasında "üniformalarını gururla giyen" askerleri överken "Bolivya halkının her zamankinden daha çok demokrasiye bağlı bir halk olduğunu ortaya koyduğu bir dönemde darbeye kalkışarak ne yazık ki tarihi tekerrür ettiren yozlaşmış birlikleri" kınadı. Arce, saray koridorunda Zuniga'nık karşısına dikilerek "Ben sizin komutanınızım ve size askerlerinizi geri çekmenizi emrediyorum ve bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim" dedi.
Zuniga Görevden Alındı, Yerine Yeni Genelkurmay Başkan Atandı
Zuniga'nın yerine atanan genelkurmay başkanı Jose Wilson Sanchez, "sokaklarda gördüğümüz görüntüleri kimsenin istemediğini" belirterek, sokaklara dökülen tüm birliklere kışlalarına dönme emri verdi. Sanchez, demokrasiyi yeniden tesis etme gayretinde olduğunu iddia etti.
Evo Morales Zuniga İçin Cezai Kovuşturma İstedi
Eski Başkan Evo Morales, ordunun sarayın önündeki Murillo meydanını işgalini kınadı ve Zuniga ve ona yardım eden herkes hakkında cezai kovuşturma başlatılması çağrısında bulundu. Morales "Silahlı kuvvetlerin demokrasiyi ihlal etmesine ve insanları korkutmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
İşçi Greviyle Darbeye Karşı Direniş Güçlendi
Bolivya İşçi Merkezi (COB) de işçileri darbeye karşı kitlesel seferberlik ve genel greve çağırdı. Halk sendikaların ve hükümetin çağrılarına yanıt vererek Başkanlık Sarayına açılan tollar üzerinde toplanarak barikatlar kurmaya ve askerlere kışlalarına dönmeleri için çağrıda bulunmaya başladı.
Bolivya Demokrasisi Tehlike Altındaydı, Fakat Direndi
Bolivya'da yaşanan bu darbe girişimi, ülkenin kırılgan demokrasisi için ciddi bir tehdit oluşturdu. Fakat Başkan Arce'nin kararlılığı ve halkın direnişi sayesinde darbe girişimcileri püskürtüldü. Bu olay, Bolivya'da demokrasinin her zaman savunulması gerektiğini ve halkın iradesinin her şeyden üstün olduğunu bir kez daha gösterdi.