Diyarbakır’ın Dicle İlçesi'nde taşımalı eğitimle gelen öğrencilerin günlük yemek iaşelerinin karşılanması için Milli Eğitim Bakanlığı'nca gönderilen ödeneğin nasıl heba edildiği, bir gıda mühendisinin CİMER’e yaptığı şikâyetle ortaya çıktı.

ÇOCUKLAR AÇLIĞA TERK EDİLİYOR

Dicle İlçesi'nin kırsal köylerinden taşımalı eğitimle ilçedeki okullarda öğrenim gören ilk ve ortaokul öğrencileri, açlığa terk edilmiş durumda.

Çeşme projesine Danıştay’dan bozma kararı: ‘İptal edildiğini kamuoyuna müjdelemek isteriz’ Çeşme projesine Danıştay’dan bozma kararı: ‘İptal edildiğini kamuoyuna müjdelemek isteriz’

BAKANLIĞIN ÖDENEĞİ NEREYE HARCANDI?

Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl çocukların günlük alması gereken protein ve vitamin ihtiyacının karşılanması için kişi başı iaşe bedeli hesaplayarak milli eğitim müdürlüklerine ödenek gönderiyor. Ancak Dicle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, bu ödeneği çocukların yemek ihtiyacını karşılamak yerine başka alanlarda kullanmış.

Öğretmenevi̇ Tadi̇lati Ve Oyun Salonu

ÖĞRETMENEVİ TADİLATI VE OYUN SALONU

Dicle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, bakanlığın öğrenciler için gönderdiği günlük istihkakın yüzde 60’ını kullanıp geri kalan yüzde 40’ını kasada biriktirip öğretmenevinin tadilatı, oyun salonu, bahçeye çardak ve kamelya gibi amaç dışı işlerde kullanmış.

SAĞLIKSIZ VE YETERSİZ YEMEK

Çocukların günlük protein ihtiyacının karşılanması için 20 ila 80 gram arasında et yemeleri ve C vitamini ihtiyacının karşılanması için meyve alımı bakanlık tarafından zorunlu kılınıyor. Ancak Dicle Milli Eğitim Müdürlüğü, bu genelgeye uymamış.

'Böyle Tasarruf Olmaz!' Rezaleti: Çocukların Yemek Ödeneğiyle Oyun Salonu Yapılmış

ÇOCUKLARA SALÇALI SU YEDİRİLİYOR

Öğrenci başı 0,05 gram et ile yemek, öğretmenevinde hijyen kuralları hiçe sayılarak, sağlıksız ortamlarda ve yetersiz malzemeyle yapılıyor. Kuru fasulye ve nohut yemeği diye çocuklara yedirilen yemekte et ve kuru bakliyat bulunmuyor. Çocuklara etli sulu yemek diye hiçbir besin ve vitamin değeri içermeyen salçalı su yediriliyor.

YOĞURTLU CACIK YERİNE NANELİ AYRAN

Yoğurtlu cacık diye verilen yoğurt oranı düşük, su oranı yüksek ayranın içinde salatalık olması gerekirken, birkaç nane yaprağı konuluyor.

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Gönderilen ödeneğin yüzde 40’ının kasada biriktirilip öğretmenevinin tefrişat işlerine harcanması kurum içinde rahatsızlık yaratmış. Taşımalı eğitimle ilçeye gelen çocuklar, dengeli ve yeterli beslenemedikleri için sınıftaki ders anlatımlarında algıda yetersizlik sorunu yaşıyor.

ÇOCUKLAR SÜREKLİ HASTALANIYOR

Bakanlığın belirlediği günlük protein ve B12 vitamin ihtiyacını alamadıkları için boyları bodur kalan, yaşıtlarına göre fiziksel gelişimleri geriden gelen çocukların bu nedenle bağışıklık sistemleri zayıflıyor ve sürekli hastalanarak rapor alıyor.

GIDA MÜHENDİSİNDEN CİMER'E ŞİKAYET

Gıda Mühendisi, çocukların hak edişlerinin başka işlerde kullanılmasına ve proteinsiz bırakılmasına karşı çıktığı için işten çıkarıldığını belirterek, CİMER'e şikayette bulundu. Gıda Mühendisi, "Çocuklara yapılan yemek zulmünü görüp bu duruma sessiz kalmak, onların işlediği suça ortak olmak anlamına gelmektedir" dedi.

ERGANİ'DE DE BENZER DURUM

Ergani İlçesi'nde de benzer durumun yaşandığı öğrenildi. Öğretmen evi binasının hemen altındaki nemli, rutubetli, havasız, haşere ve farelerin kol gezdiği bodrum katında hijyen kurallarından uzak yemek imalatı yapılıyor.

GÖZLER BAKANLIK TEFTİŞ KURULU'NDA

Şimdi gözler Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın bu olayla ilgili idari yönden başlatması beklenen soruşturmasına çevrildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ