Sağlık Bakanlığı, yıllarca İzmir’e hizmet veren 580 yataklı hastane yerine 400 yataklı yeni bir hastane yapmaya hazırlanıyor. Üstelik “360 günde bitecek” vaadiyle... İzmir’in Karabağlar ilçesinde, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kademeli olarak kapatılmaya başlanan Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yerine yapılacak yeni hastane, eskiye kıyasla daha küçük olacak. Sağlık Bakanlığı tarafından ihalesi yapılan ve 400 yataklı olarak planlanan yeni devlet hastanesi, 580 yatak kapasiteli mevcut yapının yerini alacak. Ancak kapasitenin düşürülmesi, artan nüfus ve mevcut sağlık hizmetlerine erişim sorunları düşünüldüğünde, “yenileme değil, küçültme” tepkilerine neden oldu.
Yatak azalıyor, dertler çoğalıyor
Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bölge halkı için olduğunu hatırlatan Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, yeni projeye yönelik kaygıları dile getirdi.
“Artan nüfus dikkate alındığında yatak sayısının düşürülmesini biz sağlıklı bulmuyoruz. 580 yataklı bir hastanenin yerine 400 yataklı bir hastane yapılması, ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalacaktır. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin tamamen yıkılıp, 3-4 yıl sürecek bir süreçle yeniden yapılmasındansa, biz burada mevcut hastanenin bir bloğunun yeniden yapılarak hizmetin kesintisiz devam etmesini savunuyoruz. Kısmi kapanışla birlikte verimlilik düştü. Bu bölgedeki sağlık yükü şu anda tamamen Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaymış durumda. Atatürk Hastanesi'nin yoğunluğu katbekat arttı. En azından poliklinik hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi şart.
“Hastanenin teslim edilmesi en az 2.5 yıl”
İnşaat süreci için ihalede 360 gün deniliyor. Kesinlikle mümkün değil. Üstüne basa basa söylüyorum; bu hastanenin açılması en erken 2.5 yıl. Biz bunu İzmir'de çok yaşadık.
Buca'da yaşadık, Bornova Devlet Hastanesi’nde yaşadık. “Şu tarihte teslim edeceğiz” dediler, dedik ki edemezsiniz. Edemediler. Bizim söylediğimiz tarihten bile çok daha sonra açıldı.
Bu hastane inşaatlarını, mutlaka hastane inşaatında tecrübesi olan firmalara vermemiz lazım. Buca Devlet Hastanesi’nde bunun bedelini gerçekten ödedik, hâlâ da ödüyoruz.
Buca Devlet Hastanesi’ne gidin şimdi. Yerden bir metre yüksekliğe kadar her yer nem içinde. Hastanede çalışan memurların bulunduğu ortamlarda ışıklandırma bile yok. Su, elektrik, oksijen tesisatları sürekli arızalı. Sağdan soldan sular akıyor. Böyle hastane olmaz.
“Hastane yenilenirken personel mağdur olmasın”
Çalışan personelin durumuna dair de konuşan Doğruyol “Şu anda elimizdeki bilgilere göre Bozyaka’daki kadrolu personeller, geçici olarak başka kurumlara yönlendirilecek ama kadroları Bozyaka’da kalacak. Hastane açıldığında tekrar eski yerlerine dönecekleri söyleniyor. Tabii burada personelin geri dönmesi çok kıymetli. Çünkü insanlar evlerini hastaneye göre tutuyor, çocukların okulu ona göre belirleniyor. Hastaneler yenilenirken çalışanları mağdur etmemek gerekiyor.
“Vatandaşa eziyet olmasın”
Göz tansiyonu hastası Nevber hanım: “Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Glokom bölümü kapanmış, hastalara bilgi verilmedi, web sayfasında duyuru yapmadılar. Hastaların ellerine dosyaları veriliyor, "git fotokopisini al, başka hastaneye git" deniyor. Yıllardır gelip gidiyorum. Vatandaşa eziyet etmeye ne gerek var.” diyerek tepki gösterdi.
Mehmet Karaman ise hastanesinin bir an önce yenilenmesi gerektiğini söyleyerek “Hem benim hem ailem için Bozyaka Hastanesi’nin ulaşımı gayet iyi. Zaten hastalıkla uğraşırken bir de hastaneye ulaşmakta zorlanmak bizleri fazlasıyla yıpratıyor. İzmir’in en büyük ikinci ilçesi olan Karabağlar gibi kalabalık ve ihtiyaçların yoğun olduğu bir bölgeyi tek bir hastaneye mahkûm etmek, hem halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturur hem de sağlık sistemini ciddi bir krizin eşiğine getirir.
Hastanelerde zaten randevu almakta büyük zorluk yaşıyoruz. Yoğunluktan dolayı bazen günlerce hatta haftalarca randevu bulamıyoruz. Randevu alsak bile saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar için bu durum daha da büyük bir eziyete dönüşüyor.” Diye konuştu.