Yağmur KARADAĞ/“Askıda Kırtasiye ve Oyuncak” uygulamasına 2 buçuk yıl önce başladığını, kapitalizmin en büyük zarar verdiği kesimin çocuklar olduğu gerçeğini ve eğitim politikalarındaki sorunları göz önüne aldığında bu uygulamanın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kırtasiyeci Nalan Onkar, “Okul sonrası çalışmak zorunda olan ya da okulla hiç tanışma şansı bulamamış çocuklar, ‘Karton var mı? Kâğıt mendil alır mısınız?’ diye sormak için zaman zaman dükkanıma uğrarlardı. Gerek onlarla yaptığım sohbetler gerekse dükkâna alışveriş için gelen ebeveyn ve çocuklarının tüketim davranışlarıyla ilgili gözlemlerim bu uygulamayı başlatmamda etkili oldu” dedi.

Whatsapp Image 2024 06 01 At 14.57.00

                                                                        Kırtasiyeci Nalan Onkar

Zonguldak’ta kaçak maden ocağında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti Zonguldak’ta kaçak maden ocağında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

‘UYGULAMA MUTLAKA YAYILMALI’

Okullarda çocuklar gerekli eğitimi alamıyorsa, ''çocuk'' ve ''işçi'' kelimelerinin asla birarada anılmaması gerekirken, ''çocuk işçi'' sayısı hızla artıyorsa bu uygulamanın mutlaka olması gerektiğini ifade eden Nalan Onkar, “Okulda olması gereken çocuklar sokakta, aç bir halde temizlik ve hijyenden uzaksa, okula gidebilenler okul sonrası çalışmak zorundaysa bu uygulama kesinlikle olmalı, hatta mutlaka yayılmalı” diye konuştu.

“MÜŞTERİLER KATKI KOYUYOR”

Uygulamaya dükkâna gelen müşterilerin katkı koyduğunu söyleyen Onkar, söz konusu katkının bazen kendi çocuklarına ya da şirketlerine alışveriş yaparken, bazen de evde çocuklarının kullanmadığı kalemleri, boyaları, öykü kitaplarını getirerek olduğunu ifade etti. 

Öğrencilere daha çok boya kalemleri, kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, defter gibi temel kırtasiye malzemeleriyle destek olduklarını belirten Onkar, “Ben genellikle çocuklara bir kâğıda 3 tane istediği malzemeyi altına da sınıfını, adını ve soyadını yazdırıyorum. Bazen yazamayanlar oluyor, onlarla okuma-yazma çalıştığımız da oluyor” dedi.

Whatsapp Image 2024 06 01 At 14.56.15

‘ÇOCUKLARIN HALA UMUTLARI VAR’

“Askıda Kırtasiye ve Oyuncak” uygulamasıyla ne kadar çok çocuğa ulaşabilirse o kadar mutlu olacağını dile getiren Onkar, “Tüm olumsuz yaşam şartlarına rağmen hala gülümseyebilen, hayalleri, dilekleri olan bu çocukların umutları var. Tüm olay, o umutların yeşermesi için bir tas su dökebilmekte aslında. Her şeye rağmen içimizdeki iyiyi bir parça harekete geçirdiğimizde sonrası sökülüp geliyor. Bu duyguyu hatırlamak çok önemli” ifadelerini kullandı.

2 buçuk yıllık süreç içerisinde “Askıda Kırtasiye ve Oyuncak” uygulamasından yararlanmak için çok sayıda çocuğun dükkanına geldiğini dile getiren Onkar, “Sürekli gelen çocuklarımın dışında, farklı anneler ve çocuklar dükkâna girip askıdan kırtasiye, oyuncak talep etti” diye konuştu.

‘RESİM YAPARAK BORÇLARINI ÖDÜYORLAR’

Askıdan bir ürün alan her çocuğun kendisi için bir resim yapmak zorunda olduğunu da vurgulayan Onkar, “Bu şekilde borçlarını ödüyorlar. Onlar için kağıtları zımbalayıp, defter haline getiriyorum. Bazen de hemen kağıtların arkasına resim yapıyorlar. Yanına da boya kalemleri, silgi, kalemtıraş veriyorum. Evde yapılan resimler bir türlü bana ulaştırılamıyor. Bu yüzden boya kalemlerini, kağıdını alan dükkânın önünde kaldırımda resimlerini yapıp, bu masum isteği yerine getiriyor. Böylece dükkanımda yapılan resimleri de asabiliyorum” dedi.

 'ASKIYA KATKI KOYANLARA EKSTRA İNDİRİM UYGULUYORUZ'

Son zamanlarda ekonomik zorlukların giderek artmasıyla birlikte velilerin çocuklarına gerekli olabileceğini düşündüğü temel kırtasiye malzemelerini şimdiden aldığını da dile getiren Onkar, “Okul alışverişine gelen velilere her zaman indirim uygularız. Ayrıca askıya katkı koymak isteyenlere, aldıkları ürün için ekstra iskonto mutlaka yapıyoruz” diye konuştu.

Ekran Görüntüsü 2024 06 03 101850

Muhabir: Yağmur Karadağ