İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yerel seçimlere beş gün kala bir önceki başkan Tunç Soyer'in Belediye-İş Sendikası ile imzaladığı toplu iş sözleşmesini gerekçe göstererek, sendikanın eylül ayında yapılacak maaş artışından feragat etmemesi durumunda İzdoğa, İzulaş ve İzbeton şirketlerinde çalışan 1.030 işçinin işten çıkarılacağını açıklamıştı. Bu süreçte bugüne kadar toplam 360 işçi işten çıkarıldı.

Sendikanın sokağa çıkma çağrısıyla birlikte Belediye-İş İzmir Şubeleri, binalarının önünden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlık makamı olarak kullanılan Egemenlik Binası'na yürüyüş düzenledi. İşçiler burada çadır kurarak direnişe başladı. İşten çıkarılan işçiler “İşimizi geri alana kadar burada durmaya devam edeceğiz. Bir an önce çözüm bekliyoruz” diye konuştu.

"İzmir'de işçi kıyımı oluyor"

İzmir’de işçi kıyımı yaşandığını belirten Belediye-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay, Özgür Özel’e seslenerek, “Burada bir işçi kıyımı var. İzmir’de işçi kıyımı oluyor, herkes buna sessiz kalıyor. İl ve ilçe başkanları, milletvekillerinden sesimizi duyan var mı? Buradan CHP genel merkezine ve Özgür Özel’e sesleniyoruz. Haksızlığa karşı işçilerin mücadelesinin yanında olduklarını söyleyenlerden destek bekliyoruz. Haksızlık karşısında durmaya devam edeceğiz. Bugün burada haksızlık var ve biz bu haksızlığın mücadelesini bedeli ne olursa olsun sonuna kadar vereceğiz. Duymayan kulaklara ve görmeyen gözler, duyup görene kadar mücadele edeceğiz” dedi.

İzmir Çiğli’de Srebrenica Soykırımı’nın 30. yılı anıldı
İzmir Çiğli’de Srebrenica Soykırımı’nın 30. yılı anıldı
İçeriği Görüntüle

Ekran Görüntüsü 2025 07 10 120516

İşten çıkarılan işçiler ise taleplerini şu şekilde ifade etti:

18 yıldır İZSU’da çalışan İsmet Eroğlu şöyle konuştu: “Bugün işten neden atıldığımı bilmiyorum. Hiçbirimiz bilmiyoruz. Yaklaşık 360 arkadaşımız işinden, emeğinden, çoluk çocuğunun rızkından oldu. Burada bir emek sömürüsü var. Bizim ekmeğimize kan doğrandı, çok perişan durumdayız. Buradan yetkililere seslenerek işimizi geri almak istiyoruz. Üretmek ve çalışmak istiyoruz. Onurluca yaşamak istiyoruz.” Aynı şekilde İZSU çalışanı olan Şaziye Çiçek: “Ben 25 senedir İZSU'da çalışıyorum. Beni neden işten çıkarttıklarını bilmiyorum. Emeğimin karşılığı bu mudur? İşimi geri istiyorum.” dedi.

“İzmir halkıyla karşı karşıya getirilmeyelim”

Karabağlar’da 9 yıldır atölye işlerinde görev yapan Hediye Eroğlu: “Haksız yere bir telefonla işimden oldum. Neden işten atıldığımı soruyorum. Benim iki tane üniversite öğrencisi çocuğum var. Çocuklarımdan biri derece yaptığı halde maddi imkansızlıklardan dolayı okulu bırakmak istiyor. Ben neden burada olduğumu soruyorum. Yetkililere sesleniyorum, bu yanlıştan geri dönülsün.” diye konuştu.
Evka 5 yerleşkesinde çalışırken işten atılan Birgül Koç: “Haksız ve sebepsiz yere işten atıldık. Cemil başkanımızı bu konuda duyarlılığa davet ediyorum. Lütfen bizi ekmeğimizden etmeyip işlerimize geri iade etsinler.” dedi.

Torbalı İZSU’da görev yapan Türker Türkmenoğlu: “Hiçbir sebep olmadan bizi işten çıkardılar. Biz bu sürecin bitmesini istiyoruz. Burada bir sürü insan mağdur. Herkesin çocuğu, ödemesi gereken kredileri, ev kiraları var. Biz sadece ekmeğimizi istiyoruz. Bize bilgi verilsin ve ne yapacağımızı bilelim. İzmir halkıyla karşı karşıya getirilmeyelim. Bize işimiz geri verilsin” şeklinde konuştu.

Muhabir: Rojda Dolgun