Sümela Manastırı Nedir?

Sümela Manastırı, doğal güzelliklerle çevrili, büyüleyici atmosferi ve tarihiyle ünlüdür. Türkiye’nin Trabzon şehrine bağlı Maçka ilçesinde yer alan bu manastır, doğal bir taş platformun üzerine inşa edilmiştir ve Karadeniz’in muazzam doğasının ortasında yükselir. Bu manastır, Ortodoks Hristiyanlar için önemli bir dini merkez olarak bilinir ve binlerce yıllık tarihiyle ziyaretçilerini büyüler. Sümela Manastırı hakkında oldukça fazla rivayet var. Yapının, Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375–395) Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulduğu düşünülüyor. Yapı daha sonra 6. yüzyılda İmparator Justinianus tarafından onarılarak genişletiliyor.

d045a225-fbc6-4c4c-a2e6-a30eb34bdc5c

Sümela Manastırı'nın Tarihçesi

Sümela Manastırı’nın tarihçesi oldukça eskiye dayanır. M.S. 4. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilen bu manastır, Bizans döneminde de büyük bir dini öneme sahipti. Manastır, Trabzon İmparatorluğu döneminde de ziyaretçilerini çekmiş ve bu bölgenin ruhani merkezi olmuştur. İnanışa göre burayı Atina'lı Barnabas ile Sophronios adlı iki rahip yapmıştır. Bu iki rahip rüyalarında Hz. isa ve Hz.Meryem'i görmüş ve gördükleri yer Sümela'nın bulunduğu yerdir. Birbirinden habersiz olarak yola çıkan bu iki rahip birbirlerine gördüğü rüyayı anlatınca beraber manastırın temelini atmışlardır. 

Osmanlı dönemine gelindiğinde ise başa gelen padişahlar, Sümela’ya dokunmuyor ve buraya bazı imtiyazlar tanıyor. Yavuz 1. Selim manastıra iki büyük mum hediye ediyor, Fatih Sultan Mehmet de manastıra dokunmayacağına dair ferman yayınlıyor.

Daha sonra 1931’de, Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venezelos, Türkiye Başbakanı İsmet İnönü ile görüşüyor ve meşhur ikona ve kutsal eşyalar, Atina’daki Benaki Müzesi’ne götürülüyor. 1952’de Veria’da Sümela Manastırı adlı yeni bir manastır yaptırılarak, müzedeki ikona ve kutsal emanetler yeni manastıra taşınıyor.

Sümela Manastırı Nerede?

Sümela Manastırı, Trabzon merkeze 47 kilometre mesafede kalıyor. Manastırın bulunduğu Altındere Köyü de, Maçka’nın 16 kilometre doğusunda yer alıyor.

Sümela Manastırı’nın Doğal Güzelliği

Sümela Manastırı, sadece tarihiyle değil, aynı zamanda etkileyici doğal güzellikleriyle de ünlüdür. Manzarası, ziyaretçilere nefes kesen Karadeniz manzaralarını sunar. Manastırın çevresi, yeşilliklerle kaplı dağlar ve çağlayanlarla dolu, huzur dolu bir doğa harikasıdır. UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Sümela Manastırı, ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmanın dışında toplam 72 odadan oluşuyor.

Sümela da Müze Kart geçerli mi?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir. Giriş ücreti Eylül 2023 itibari ile kisi basi 450 TL´dir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için ise giriş ücretsizdir.

Sümela Manastırı'nı Mutlaka Keşfedin

Sümela Manastırı, sadece bir tarihi yapı değil, aynı zamanda doğanın gücü ve insan elinin zarifliğinin harika bir karışımıdır. Tarih, doğa ve efsanelerle dolu bu büyülü mekanı ziyaret etmek, ruhani bir deneyim yaşamak isteyen herkes için önerilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ