Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin SGK’ye olan borcunun 8,4 milyar liraya ulaştığını belirterek, bu borcun 2019’da 200 milyon lira seviyesinde olduğunu vurguladı. Işıkhan, söz konusu borç yükünün hızla artması nedeniyle önlem alınması gerektiğini ifade etti.
“Borç ödeme konusunda adım atılmadı”
Bakan Işıkhan, belediyelere borçlarını yapılandırmaları çağrısında bulunarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borç ödeme ya da taksitlendirme başvurusu yapmadığını belirtti. Mart ayında 4,5 milyar lira olan borcun kısa sürede neredeyse iki katına çıktığına dikkat çeken Işıkhan, borçların hızla arttığını ve bir noktada haciz işlemlerinin kaçınılmaz hale geleceğini söyledi.
Belediyelere borçlarını ödeme çağrısı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan Vedat Işıkhan, tüm belediyelere SGK borçlarını ödeme çağrısı yaparak, "Borçlarınızı biriktirmeyin, yapılandırma yapın ya da taksitlendirin. Ödeme imkânı olmayanlar için gayrimenkul takası seçeneği de mevcut," dedi. Işıkhan, borçlarını ödeyen belediyelere ise teşekkür etti.
“Belediyelerin SGK borcu 150 milyar TL'yi aştı”
Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK'ye olan toplam borçlarının 150 milyar TL'yi aştığını belirtti. 96 milyar TL olan borcun kısa sürede bu seviyeye ulaştığını belirten Işıkhan, “Maalesef bu borç yükü sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır,” dedi. Bu borçların tahsil edilmesinin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Bakan Işıkhan, en çok borcu bulunan belediyelere yönelik haciz uygulamalarının başlatılacağını ifade etti.
En çok borç CHP'li belediyelerde
Belediyelerin SGK borçlarının parti bazında dağılımını paylaşan Işıkhan, en çok borcu olan belediyelerin CHP'li belediyeler olduğunu belirtti. "Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 9,6 milyar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ise 5,9 milyar TL SGK borcu var" diye konuşan Işıkhan, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun ise 4,2 milyar TL olduğunu açıkladı.
“Sağlık harcamalarında özel hastanelere aktarılan kaynak azalıyor”
Işıkhan, SGK'nin sağlık harcamaları kapsamında özel hastanelere aktarılan kaynakların giderek azaldığını ifade etti. 2012’de özel hastanelere yapılan ödemelerin toplam sağlık harcamalarına oranı %16,6 iken bu oran 2023 yılında %6,2’ye düşmüş durumda.
“Yenidoğan çetesi” soruşturması hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, SGK tarafından İstanbul'da 13 hastane hakkında inceleme başlatıldığını belirtti. Bu hastanelerden bazılarının SGK ile olan sözleşmelerinin feshedildiğini hatırlatan Işıkhan, sürecin Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile koordineli şekilde yürütüldüğünü söyledi.
Suriyelilerin SGK bütçesine yük olduğu iddialarına yanıt
Suriyelilerin sağlık hizmetlerinin SGK bütçesine yük getirdiği iddialarına yanıt veren Işıkhan, bu iddiaları reddettiklerini belirtti. Suriyelilerin sağlık harcamalarının SGK bütçesinden karşılanmadığını ifade eden Bakan, “Geçici koruma sağlanan yabancılar için sağlık giderleri SGK bütçesi üzerinden değil, devletin diğer kaynaklarıyla finanse edilmektedir” dedi.
EYT’nin Sosyal Güvenlik bütçesine maliyeti
Bakan Işıkhan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında 2024 yılı maliyetinin 592,6 milyar TL olacağını ve toplamda 2,2 milyon kişinin EYT’den yararlandığını belirtti. EYT düzenlemesinin bütçeye getirdiği yükle ilgili de bilgi veren Işıkhan, emekli maaşları, prim kaybı ve bayram ikramiyesi gibi kalemlerde bütçeye etkisi olan bu düzenlemenin titizlikle takip edildiğini vurguladı.
18 yaş altı diyabet hastalarına sensörlü ölçüm cihazı desteği
Bakan Işıkhan, Türkiye’de 18 yaş altı yaklaşık 20 bin diyabet hastası çocuk için sensörlü şeker ölçüm cihazlarının geri ödeme kapsamına alınması konusunda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Sensörlü şeker ölçüm cihazlarıyla ilgili değerlendirmelerin devam ettiğini ifade eden Işıkhan, bu sürecin tamamlanmasıyla cihazların geri ödeme kapsamına alınabileceğini açıkladı.