Altın fiyatlarındaki artış, fiziki altına olan talebi de beraberinde getirdi. Bu talebi karşılamak için fazla mesai yapan Darphane, ilk yarıda 11 milyon 413 bin 710 adet çeyrek altın üretti.

AY BAZLI ÜRETİM RAPORU

Darphane'nin çeyrek altın üretimi ay bazında şu şekilde gerçekleşti:

  • Ocak: 1 milyon 826 bin 950 adet
  • Şubat: 2 milyon 260 bin 660 adet
  • Mart: 2 milyon 460 bin 130 adet
  • Nisan: 3 milyon 53 bin 660 adet
  • Mayıs: 1 milyon 443 bin 870 adet
  • Haziran: 368 bin 440 adet

EN YÜKSEK ÜRETİM NİSAN AYINDA GERÇEKLEŞTİ

En yüksek üretim rakamı nisanda görülürken, geçen yılın ilk yarısına göre toplam üretim artışı %3,6 olarak gerçekleşti.

DİĞER ZİYNET ALTIN ÜRÜNLERİ DE ÜRETİLİYOR

Darphane'nin çeyrek altın üretiminin yanı sıra 6 aylık süreçte 1 milyon 615 bin 585 adet yarım altın, 1 milyon 565 bin 802 adet tam altın, 135 bin 966 adet iki buçukluk ve 899 adet beşlik altın da üretildi.

YENİ TARİHLİ ALTINLARA YOĞUN TALEP

Cumhuriyet ziynet altınlarında tarih değişikliği miladi takvim yılı başında, Cumhuriyet sikke altınlarında ise her yıl Cumhuriyet Bayramı'nda yapılıyor. Bu tarihlerde kullanıma sunulan yeni tarihli altınlar vatandaşlardan daha yoğun bir talep görüyor.

YENİ FABRİKA İLE TALEP KARŞILANACAK

Dönemsel olarak oluşan aşırı taleple birlikte teslimatlarda gecikmeler yaşanıyor. Bu sorunun önüne geçmek için Darphane'nin Kartal'daki yerleşkesinde yeni bir Cumhuriyet altını üretim fabrikası kuruldu. Birkaç aya kadar devreye almayı planladıkları yeni tesis, mevcut fabrika kapasitesinin çok üzerinde üretim yapacak modern ve yüksek teknolojiye sahip.

KIYMETLİ MADEN TAKİP SİSTEMİ (KMTS) GELİYOR

Gram altın üretiminin Darphane'nin yetkilendirdiği rafinerilerde yapılabileceğini anımsatan Hekim, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu alanda üretim verisi takibi Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) ile gerçekleşebilecek. KMTS kapsamında faaliyet göstermek isteyen rafinerilerimiz Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü'nden izin almak zorundadır. Bu izin süreçleri halihazırda devam ediyor. Faaliyet izni verilecek kıymetli maden rafinerileri faaliyet izinlerini müteakiben en geç 15 gün içinde KMTS'ye kaydını yaptıracak. Sistemin, izin süreçlerinin ağustos sonuna kadar tamamlanarak devreye alınması hedefleniyor."

Editör: Utku Çelik