CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Türkiye ve Dünya Gündemine ilişkin haftalık değerlendirme raporunda, Kasım ayı sonunda açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin, iktidar ve ekonomi yönetiminin tutarsızlığını ortaya koyduğunu belirtti. Toprak, AKP'nin iktidara geldiği dönemde bireysel tüketici kredisi borçlarının 6,4 milyar TL olduğunu, ancak Kasım 2024 sonu itibarıyla 3,5 trilyon TL’ye ulaştığını vurguladı.
TÜFE verileri ve iktidarın ekonomi politikaları
Toprak'ın raporunda, Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin, Orta Vadeli Program’daki (OVP) enflasyon hedeflerini boşa çıkardığına dikkat çekildi. Raporda, "Kasım ayında yıllık yüzde 47,09 olan TÜFE, 12 aylık ortalamada yüzde 60,45 seviyesinde kalmaya devam etti. Bu durum, iktidarın ve ekonomi yönetiminin tutarsızlığını gözler önüne seriyor" ifadelerine yer verildi.
Memur ve emekli zammı belirginleşti
Kasım verileriyle birlikte milyonlarca memur ve emeklinin 2025 başında alacakları zam oranları da şekillenmeye başladı. Temmuz-Kasım döneminde enflasyon farkının yüzde 14,57 olduğu belirtilirken, Aralık ayında sıfır enflasyon gerçekleşse dahi en az bu oranda bir zam yapılacağı kesinleşti. Aralık ayında enflasyonun yüzde 2-2,5 olması durumunda ise bu farkın yüzde 16,5-17 seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor.
Bireysel kredi borçlarında büyük artış
Toprak’ın raporunda, AKP iktidarının başladığı dönemde 6,4 milyar TL olan bireysel tüketici kredisi borçlarının, 2024 Kasım sonu itibarıyla 3,5 trilyon TL’ye ulaştığı belirtildi. Bireysel kredi kartı ve krediler nedeniyle kanuni takibe düşen kişi sayısının ise 2 milyon kişiye ulaştığı ve ödenemeyen kart ve kredi borçlarının 108 milyar TL’ye yükseldiği ifade edildi.
Kredi borç batağına düşen milyonlarca kişi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verilerine göre, milyonlarca kişi kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle zor durumda. Ödenemeyen kart borçları ve bireysel ihtiyaç kredileri nedeniyle bankaların kanuni takibe aldığı borçlu sayısı 2 milyonu aştı.
Suriye’deki son gelişmeler ve HTŞ'nin ilerleyişi
Toprak'ın raporunda, Suriye’de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı muhaliflerin 27 Kasım’da başlattığı saldırı sonrasında hızla ilerlemesi ve Şam yönetiminin geleceği konusundaki belirsizliklere de değinildi. Raporda, İran ve Rusya’nın Esad’a destek açıklamalarına rağmen, sahada bu desteğin yeterince görülmediği ifade edildi.
HTŞ'nin saldırıları ve Şam yönetiminin durumu
HTŞ'nin İdlib’ten başlattığı saldırılarda Halep'in kısa sürede ele geçirilmesinin ardından, Hama’nın da cihatçı güçlerin kontrolüne geçtiği belirtildi. Cihatçı grupların Şam yolundaki son kavşak olan Humus’a girmesinin beklendiği ifade edildi.
Esad'ın açıklamaları ve ordunun geri çekilmesi
Devlet Başkanı Esad’a bağlı rejim ordusunun, ülkenin büyük kentlerini çatışmadan HTŞ’ye bırakarak geri çekilmesinin, karşı saldırı için güç toplama amacı taşıdığı ya da savaşma motivasyonunun kaybedilmesinin sonucu olabileceği vurgulandı. Esad, Suriye’yi bölmek isteyen terör örgütlerine karşı en sert yanıtı vereceklerini belirtti.
Astana mutabakatı ve Doha'daki görüşmeler
Türkiye, Rusya ve İran arasındaki temasların sürdüğüne değinilen raporda, üç ülkenin Dışişleri Bakanlarının Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldikleri belirtildi. İran ve Rusya, HTŞ’nin saldırılarına Türkiye’nin destek verdiğini öne sürerken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’deki süreçte herhangi bir dış destek veya müdahalenin olmadığını savundu.