CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin içinde bulunduğu ekonomik darboğazı Meclis gündemine taşıdı. Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarının, icralık dosyalarının ve Tarım Kanunu'nun 21. Maddesi uyarınca verilmesi gereken tarımsal destek miktarlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"Milli gelirin yüzde 1'i çiftçiye verilmiyor"

Gürer, Türkiye'nin tarım politikalarını sert bir dille eleştirerek, "2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu, kağıt üzerinde kaldı. Kanunun 21. maddesi açıkça, milli gelirin yüzde 1'inin her yıl çiftçiye destek olarak aktarılmasını öngörüyor. Ancak son 10 yılda çiftçiye verilmesi gereken 808 milyar TL'lik destek, hiçbir zaman ödenmedi" dedi.

"Düşük alım fiyatları çiftçiyi üretimden koparıyor"

Gürer, "Çiftçiye bu yıl için ayrılan destek bütçesi ise sadece 91 milyar TL. Oysa milli gelirin yüzde 1'i, 411 milyar TL'ye tekabül ediyor. Çiftçilerimiz, düşük alım fiyatları ve yüksek girdi maliyetleri yüzünden ürününü zararına satmak zorunda kalıyor. Buğday, arpa, çay ve fındık gibi ürünlerde açıklanan fiyatlar, üretim maliyetlerini bile karşılamıyor. Bu durum, çiftçilerimizi gelecek yıl üretim yapmaktan vazgeçirebilir" diyerek endişelerini dile getirdi.

Çiftçinin bankalara olan borcu 700 milyar tl'ye dayandı

Gürer, çiftçi borçlarının her geçen gün çığ gibi büyüdüğüne de dikkat çekerek, "Çiftçilerimizin bankalara olan toplam borcu, Ocak ayında 608 milyar 294 milyon TL iken, Haziran ayında 699 milyar 579 milyon TL'ye ulaştı. Sadece son bir ayda, 10 milyar TL'den fazla bir artış yaşandı" ifadelerini kullandı.

Kırmızı et tüketimi lüks oldu Kırmızı et tüketimi lüks oldu

İcralık çiftçi sayısı artıyor

Öte yandan icralık çiftçi sayısı da artmaya devam ediyor. Gürer, Ocak ayında 2 milyar 130 milyon TL olan icralık çiftçi borcu miktarının, Haziran ayında 2 milyar 596 milyon TL'ye çıktığını belirtti.

Gürer: Destekler hasat zamanında verilmeli

Gürer ayrıca, ÇKS'ye kayıtlı çiftçilere ödenen tarımsal desteklemelerin uzun vadeye yayılmasının da bir çözüm olmadığını, destekleme ödemelerinin hasat döneminde yapılmasının önemine değindi.

Fındık fiyatları da tepkilere neden oldu

Gürer, fındık fiyatlarında yaşanan düşüşün de çiftçileri endişelendirdiğini söyleyerek, “Ülkemizde 21 üründe arz açığı bulunuyor. Bu açığı kapatmak için öncelikle çiftçiye destek verilmesi gerekiyor. Ancak çiftçi, destek alamadığı ve girdi maliyetleri karşısında ezildiği sürece tarımsal üretim sekteye uğrayacak. İthalat artarken, aracıların rantı katlanacak. Oysa esas olan; çiftçinin ve tüketicinin korunması, aracılık sisteminin ise daraltılmasıdır.” dedi.

Editör: Kazim Bozkurt