Tokat'ta yaşayan Turgut Alp Eroğlu'nun öncülüğünde hayata geçirilen Çığ Dergisi, edebiyat dünyasına yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor.Pek çok edebiyatçının yer aldığı derg, 2023 Aralık ayında yayın hayatına başladı. Çığ Dergisi, edebiyat merkezli bir kültür-sanat-felsefe dergisi olarak dikkat çekiyor.

Yarışma dışı gösterimlerdeki filmler belli oldu Yarışma dışı gösterimlerdeki filmler belli oldu

Dijital platformlarda her ay yeni bir sayısıyla okurların karşısına çıkan Çığ Dergisi, üç ayda bir basılı olarak da yayımlanıyor. Dergi, sanatın bütünlüğüne inanan bir yaklaşımla, edebiyat, resim, müzik ve felsefeyi bir arada sunuyor. Öyküler, denemeler, incelemeler, şiirler ve mitolojiye dair yazılar dergide yer alırken, resim galerisi ve karikatür köşesi de okuyucularla buluşuyor.

Whatsapp Image 2024 06 24 At 14.30.22

Sosyal medyada seslerini duyuruyorlar

Birçok ressam ve karikatürist, Çığ Dergisi aracılığıyla eserlerini toplumla paylaşıyor. Ayrıca video köşesinde piyano ve çello çalan müzisyenlerin performans videoları ile şairlerin şiir seslendirme videolarına da yer veriliyor. Dergi, sosyal medya platformlarında bu içeriklerin tanıtımını yaparak daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

Sanatın ve bilimin temeli olan felsefe, Çığ Dergisi'nde önemli bir yer tutuyor. Felsefi yazılara sıkça yer verilerek, okurların düşünsel dünyasına katkıda bulunuluyor. Bu yönüyle dergi, edebiyat ve sanatın yanı sıra felsefi derinliği de okuyucularına sunuyor.

Whatsapp Image 2024 06 24 At 14.30.25

Misyonları sanat ve felsefeyi bir araya getirmek

Çığ Dergisi, yazan, düşünen ve sanat icra eden insanları bir araya getirme misyonuyla hareket ediyor. İlk sayısından itibaren yazar, şair ve sanatçılar dergiye yoğun ilgi gösteriyor. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Turgut Alp Eroğlu, bu birlikteliğin ve sinerjinin çok değerli olduğuna dikkat çekiyor. Farklı yeteneklere sahip insanların kolektif bir bilinçle bir araya gelerek dayanışma halinde sanat adına üretim yapması, derginin temel amaçlarından biri.

Çığ Dergisi, entelektüel birikimini ve sanatını toplumla buluşturmak isteyen insanlar tarafından oluşturulan kolektif bir yapıya dönüştü. Sanatçıları daha görünür ve okunur kılmak, halkla buluşmalarını sağlamak, derginin misyonlarından biri haline geldi. Eroğlu, bu ülkede hayal kuran ve hayallerinin peşinden giden insanlara seslerini duyuracak bir mecra oluşturmak istediklerini belirtiyor ve bu yolda emin adımlarla ilerlediklerini vurguluyor.

Whatsapp Image 2024 06 24 At 14.30.27

Çığ'a çağrı

Çığ Dergisi, bünyesine katılmak isteyen tüm sanatçı, yazar ve şairleri dergiye davet ediyor. Sanatın birleştirici gücünü kullanarak, yeni başlangıçlar yapmak ve eskiyi yıkarak yeniyi inşa etmek isteyen herkesi Çığ Dergisi'nin bu yolculuğuna katılmaya çağırıyor.

“Bir çığ küçük adımlarla başlar; sonra büyür, önüne geleni yıkar devirir. Yenilenmek ve taze bir hayata kavuşabilmek; eskimiş, yıpranmış, yaşlanmış her şeyden arınmak için bir çığın yıkıcı gücüne ihtiyaç vardır belki. İrkilip hayatta olduğumuzu haykırmak, yeni başlangıçlar yapabilmek için harekete geçmenin tam zamanıdır şimdi. 'Çığ' bize reva görülen hayatı yıkarak kendi ellerimizle, düşünce ve sanatımızla yeni bir hayatı kurma fikridir. Bu amaç içinde hareket barındırır, düşünce barındırır, sanat barındırır. Bizi var edecek ve geleceğe taşıyacak olan da budur.”

Çığ Dergisi, bu hedefler doğrultusunda sanatı ve düşünceyi birleştirerek okurlarına yeni bir perspektif sunuyor.

Editör: Kazim Bozkurt